Στην αντεπίθεση ο κ. Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ

Στην αντεπίθεση ο κ. Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες για όλες τις λίστες με καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό, που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς. Ηδη για τη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία εστάλη πρόσφατα στη χώρα μας, έχουν σταλεί οι πρώτες είκοσι κλήσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να αιτιολογήσουν το «πόθεν έσχες» των χρημάτων που βρέθηκαν σε καταθέσεις τους και να αποδείξουν ότι αυτά είναι φορολογημένα. Για εξηγήσεις καλούνται και όσοι περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «λίστα χαρτοφυλακίων». Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι το πρόστιμο που επέβαλαν προσωρινά οι αρμόδιες αρχές στον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου, για το οποίο ο ίδιος τονίζει ότι στηρίζεται σε αμφιβόλου γνησιότητας στοιχεία, «διαψεύδει πλήρως τη Ν.Δ., η οποία τον περασμένο Ιούλιο είχε σπεύσει να υπερασπιστεί τον κ. Παπασταύρου».

Ο πρώην στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά είχε περάσει προχθές στην αντεπίθεση, δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που αφορούν την υπεράσπισή του και κάνοντας λόγο για «πολιτική στοχοποίησή» του. Διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι τα 5,4 εκατ. δολάρια που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν δικά του, αλλά ήταν απλά πληρεξούσιος και αμφισβητεί τη γνησιότητα του στοιχείου στο οποίο στηρίχθηκε η επιβολή του προστίμου, το οποίο προϋποθέτει επίσης την παραδοχή ότι το ποσό του λογαριασμού τού ανήκε, παρά τα περί αντιθέτου στοιχεία που προσκομίστηκαν. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Παπασταύρου, το νέο στοιχείο που έφθασε στις ελληνικές αρχές, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι ένα excel «αγνώστου προελεύσεως, αμφιβόλου γνησιότητας, χωρίς κανένα διακριτικό γνώρισμα, καμία σφραγίδα, καμία υπογραφή στο οποίο αναφέρεται ότι ο ίδιος είναι δικαιούχος του λογαριασμού και όχι πληρεξούσιος». Το στοιχείο αυτό, κατά τον κ. Παπασταύρου, είναι «αμφιλεγόμενο και ενδεχομένως κατασκευασμένο».

Επιπλέον σε υπόμνημά του προς τις αρμόδιες αρχές επιμένει πως τα χρήματα του λογαριασμού δεν ήταν δικά του, αλλά του πελάτη και στενού του φίλου, επιχειρηματία εβραϊκής καταγωγής, Σάμπι Μιωνή, και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι όλες οι κινήσεις του λογαριασμού, η τοποθέτηση των χρημάτων αλλά και η τελική τους κατάληξη έχουν ως πρωταγωνιστή τον Μιωνή και όχι τον ίδιο. «Είναι δυνατόν, διερωτάται, να ήταν δικά μου τα χρήματα και να μην έχω κάνει καμία τραπεζική συναλλαγή, καμία κίνηση;». Προσθέτει δε, ότι ήταν πληρεξούσιος του λογαριασμού του Μιωνή με τον οποίο συνδεόταν οικογενειακά, και για συγκεκριμένους λόγους είχε οριστεί πληρεξούσιος και εμπιστευματοδόχος (νομική ορολογία) για τα χρήματα αυτά, όπως και οι γονείς του. Την εκδοχή Παπασταύρου υποστηρίζει και ο Σάμπι Μιωνή, ο οποίος έχει καταθέσει στις αρμόδιες αρχές ότι τα χρήματα ήταν δικά του. Για τον συγκεκριμένο λογαριασμό, ο κ. Παπασταύρου είχε κληθεί σε εξηγήσεις από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο διέταξε συμπληρωματικό έλεγχο για την υπόθεση. Λίγο νωρίτερα, οι αρμόδιες αρχές είχαν καταλήξει σε αρχειοθέτηση της υπόθεσης, με έναν ελεγκτή να επιφυλάσσεται για περαιτέρω έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή