Αμφιβολίες Δρίτσα για τις ημερομηνίες

Αμφιβολίες Δρίτσα για τις ημερομηνίες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομφούζιο και καθυστερήσεις όσον αφορά στην ολοκλήρωση και στη λειτουργία των hotspots, μόλις πέντε ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προσφυγικό. Η κυβέρνηση καθησυχάζει για το επικείμενο κλείσιμο των συνόρων, καθώς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, θα μείνουν μερικές δεκάδες χιλιάδες, τους οποίους θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε. Ενώ υπολείπονται περίπου 10.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών (στοιχεία του υπουργείου Αμυνας) από αυτές που έχουμε δεσμευτεί στην Ε.Ε. ότι θα παρέχουμε, σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας δεν φάνηκε κατηγορηματικά βέβαιος ότι θα είναι έτοιμα τα hotspots μέσα στις επόμενες μέρες. «Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμώ ότι θα έχουν λειτουργήσει τα πέντε hotspots (κέντρα καταγραφής μεταναστών και προσφύγων) στα νησιά του Αιγαίου και τα δύο προαναχωρησιακά κέντρα στο Σχιστό, στην Αθήνα, και στα Διαβατά, στη Θεσσαλονίκη». Παράλληλα ανέφερε ότι εφόσον κλείσουν τα σύνορα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μοιράσει τους εγκλωβισμένους, ώστε «να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία ή δύο περιοχές».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος καλεί τους δημάρχους της Αττικής να προτείνουν και άλλους χώρους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αποφασίσει το υπουργείο. Παράλληλα στη Βόρεια Ελλάδα οι δήμαρχοι αντιδρούν στη δημιουργία χώρου φιλοξενίας 4.000 ατόμων στα Διαβατά. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στους εξής προτεινόμενους χώρους:

• Εκταση 40 στρεμμάτων στη Μενεμένη – η οποία όμως έχει κριθεί ακατάλληλη, ύστερα από σχετική αυτοψία.

• Δύο εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα κοντά στα Λουτρά της Θέρμης και στη Θεσσαλονίκη (Στρατόπεδο 424).

• Πρώην εργοστάσιο της ΥΦΑΝΕΤ.

• Αποθήκη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ζητήσει από τον Σεπτέμβριο τις προτάσεις των δημάρχων για τη δημιουργία πολλών χώρων φιλοξενίας μικρής χωρητικότητας (500 ατόμων), αντί για έναν μεγάλο. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης είχε συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα από τον Αύγουστο, αλλά οι δήμαρχοι δεν κατέθεσαν καμία πρόταση, έως ότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία του χώρου φιλοξενίας 4.000 ατόμων στα Διαβατά.

Εκθεση της Υπατης Αρμοστείας Ηνωμένων Εθνών, με συστάσεις για τη διαδικασία μετεγκατάστασης, επισημαίνει ότι λειτουργεί πλήρως μόνο ένα από τα πέντε hotspots που η Ελλάδα είχε δεσμευτεί ότι θα φτιάξει από τον Νοέμβριο. Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί περισσότερο αποδοτικά το σύστημα μετεγκατάστασης, και οι χώρες της Ε.Ε. να δείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία, διαφορετικά οι αιτούντες άσυλο σύντομα θα απογοητευτούν και δεν θα δείξουν εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Παράλληλα, η οργάνωση Human Rights Watch, μέλη της οποίας επισκέφτηκαν στην Ειδομένη, καταγγέλλουν απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που έχουν σαφώς προσφυγικό προφίλ. Δεκάδες άνθρωποι επιστρέφονται στην Ελλάδα, επειδή δεν ήταν από τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, επισημαίνουν. Κάποιες από τις εθνικότητες που αποκλείονται έχουν υψηλό μέσον όρο στα ποσοστά αναγνώρισης προστασίας σε ολόκληρη την Ε.Ε. το τρίτο τρίμηνο του 2015 (65% για τους Ιρανούς, 59% για τους Σομαλούς και 57% για τους Λίβυους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή