Στη Σύνοδο Κορυφής με δύο εκκρεμότητες ο Αλ. Τσίπρας

Στη Σύνοδο Κορυφής με δύο εκκρεμότητες ο Αλ. Τσίπρας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο εκκρεμότητες, αυτές του hotspot στην Κω και του Κέντρου Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, σε μια Σύνοδο Κορυφής κρίσιμη για τη θέση της χώρας μας σε σχέση με την Ευρώπη και τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Τα αποτελέσματα της εργώδους προσπάθειας που έκανε τις τελευταίες δύο εβδομάδες το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε χθες το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, λίγο προτού αναχωρήσει προς τα νησιά όπου κατασκευάστηκαν οι υποδομές προσωρινής φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

Σύμφωνα με τις χθεσινές υπουργικές ανακοινώσεις, στη Λέσβο λειτουργεί σχεδόν το σύνολο του hotspot. Στη Σάμο λειτουργεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος, ωστόσο αναμένεται να διαμορφωθούν ακόμα κάποιοι χώροι, ώστε «στις 23 του μηνός να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη». Στη Λέρο και στη Χίο τα hotspots είναι έτοιμα, ενώ, όπως είπε ο κ. Καμμένος, «στα Διαβατά έχει γίνει η περισσότερη δουλειά, είναι σχεδόν έτοιμο, μπορεί να φιλοξενήσει άμεσα όλες τις υπηρεσίες». Επίσης, τόνισε ότι έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά και οι εργασίες διαμόρφωσης μιας έκτασης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, μετά το σχετικό αίτημα έξι δημάρχων της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι για κάθε είδος εξοπλισμού που απαιτείται (π.χ. τα μηχανήματα καταγραφής), προκειμένου να λειτουργήσουν τα κέντρα μετεγκατάστασης ή τα hotspots, θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί, «δεν θα γίνει πουθενά απευθείας ανάθεση». Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τις περιπολίες του ΝΑΤΟ περιγράφοντας τον ρόλο των πλοίων της συμμαχίας ως εξής: «Θα έχει καθαρά το έργο της επιτήρησης, της προειδοποίησης της τουρκικής ακτοφυλακής, προκειμένου να σταματούν οι ροές πριν από τον απόπλου των πλοίων». Στη χθεσινή συνέντευξη ήταν παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση προς τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ, χαρακτηρίζοντάς τον «ανθέλληνα».

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και με άλλη ευκαιρία στη νατοϊκή επιχείρηση, εκτιμώντας (Star) ότι αυτή δεν θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μιας και, όπως είπε, προβλέπεται ότι η ευθύνη έρευνας και διάσωσης επιμερίζεται με βάση την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων. Περιέγραψε ως ασπίδα προστασίας της Ελλάδος από τις θεωρίες περί «γκρίζων ζωνών», την απόφαση του Συμφώνου Μετανάστευσης της Γαλλικής Προεδρίας της Ε.Ε. στις 18/10/2008 όπου ορίζεται πως «τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα σύνορα στην Ελλάδα». Περιέγραψε τις παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών ως ρουτίνα που δεν θα σταματήσει, ενώ ανέφερε πως τα νατοϊκά σκάφη θα μετακινηθούν ανατολικά του 25ου μεσημβρινού που χωρίζει το Αιγαίο, περίπου στη μέση, «μόλις ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο». Ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ τηρεί ουδέτερη στάση στο θέμα των Ιμίων, και επισήμανε πως «η μέση γραμμή των συνόρων βάζει τα Ιμια σε καθαρά ελληνικά χωρικά ύδατα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή