Τσίπρας κατά των μονομερών ενεργειών

Τσίπρας κατά των μονομερών ενεργειών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ελπίδα ότι η έναρξη των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών θα αποφέρει καρπούς και θα περιορίσει τις αφίξεις στα ελληνικά νησιά, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της για τις αμέσως επόμενες ημέρες στη διαμόρφωση συνθηκών για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία όσων έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, επισήμανε ότι οι μονομερείς ενέργειες και οι παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου «υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Ο κ. Πιτέλα απηύθυνε μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και μίλησε για ανάγκη καταμερισμού ευθύνης στο προσφυγικό, ενώ εμφανίσθηκε υποστηρικτικός και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα.

Σε επίπεδο κυβερνητικής ηγεσίας αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα καλείται να αντεπεξέλθει σε υποχρεώσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές για τις οποίες είχε στοιχειωδώς προετοιμασθεί. Η προεργασία που είχε γίνει, ήταν στη βάση ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου τα σύνορα θα είναι ανοιχτά. Τώρα, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τα ανθρώπινα ποτάμια, που πλημμυρίζουν το εθνικό οδικό δίκτυο με προορισμό την Ειδομένη.

Η Αθήνα ουσιαστικά τηρεί στάση αναμονής μέχρι την επόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, όπου θα επιδιώξει να ανατρέψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πριν αυτή λάβει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Εν όψει της Συνόδου, στην Αθήνα θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη εκ νέου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που θα επισκεφθεί τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Στο ενδιάμεσο, γίνεται αγώνας δρόμου για να εξασφαλισθούν επαρκείς υποδομές για τους εγκλωβισμένους σε ελληνικό έδαφος.

Βεβαίως, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή εγγυήσεις ότι η κατάσταση θα αλλάξει μετά τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου. Στην κυβέρνηση επενδύουν στο υποστηρικτικό κλίμα που προσλαμβάνουν από χώρες και οργανισμούς και αναφέρουν ενδεικτικά τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τον ΟΗΕ και τον Frontex, που τοποθετούνται υποστηρικτικά προς την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα εάν οι υποστηρικτικές δηλώσεις θα μετουσιωθούν σε έμπρακτη αλλαγή της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο όσον αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα είναι ότι οι ευρωπαϊκοί φορείς προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση μιας ανθρωπιστικής κρίσης επί ελληνικού εδάφους.

Η κυβέρνηση στέλνει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι θα προσέλθει στη Σύνοδο με σκληρή γραμμή, αποφασισμένη να αξιοποιήσει το «μοναδικό όπλο» του veto και μάλιστα σε ευρύτερο πεδίο, όπως διευκρινίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και όχι στενά σε αποφάσεις που αφορούν το προσφυγικό. Ο κ. Τσίπρας το υπονόησε στις δηλώσεις του με τον κ. Πιτέλα, όταν αναφέρθηκε σε α λα καρτ συμμετοχή στην Ε.Ε. και σε χώρες που παίρνουν χρηματοδότηση, αλλά δεν δέχονται τους κανόνες. Το βασικό αίτημα της Αθήνας είναι να υλοποιηθούν οι αποφάσεις για αναλογική κατανομή των προσφυγικών ροών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, να αρθούν οι μονομερείς αποφάσεις για αποκλεισμούς, αλλά και να μην προχωρήσει η Ουγγαρία σε διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή