Σειρά αλλαγών στις ελληνικές πρεσβείες

Σειρά αλλαγών στις ελληνικές πρεσβείες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδόμηση σε πολύ μεγάλο βαθμό του διπλωματικού μηχανισμού ανά την υφήλιο αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή 18 Μαρτίου στο υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από την σχετική πρόταση του Ανώτατου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου την οποία και έκανε δεκτή το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, από την Ουάσιγκτον αναχωρεί ο κ. Χ. Παναγόπουλος, όπου θα τον αντικαταστήσει ο κ. Θ. Λαλάκος, προερχόμενος από την ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια. Ο κ. Παναγόπουλος επιστρέφει στην Κεντρική Υπηρεσία και αναμένεται να φανεί πως θα αξιοποιηθεί με δεδομένο ότι από τις μετακινήσεις δημιουργούνται κενά σε διάφορες διευθύνσεις του Υπουργείου.

Στο Πεκίνο την πρεσβεία της Ελλάδας αναλαμβάνει ο κ. Λ. Ροκανάς. Στην Αθήνα επιστρέφει από την Αγκυρα ο κ. Κ. Λουκάκης και τον αντικαθιστά ο κ. Π. Μαυροειδής, πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών. Η μετάθεση του κ. Μαυροειδή είναι πιθανόν να καθυστερήσει ελαφρά, λόγω της κομβικής θέσης που έχει. Σε κάθε περίπτωση οι τοποθετήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν πριν το καλοκαίρι, ωστόσο του κ. Μαυροειδή ίσως καθυστερήσει λίγο περισσότερο. Στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο μετατίθεται ο κ. Δ. Τζιράς, ενώ από εκεί επιστρέφει στην Αθήνα ο κ. Ν. Αργυρός. Στο Τελ Αβίβ μετατίθεται ο κ. Κ. Μπίκας, τέως διοικητής της ΕΥΠ, με προϋπηρεσία και σε άλλα κομβικά πόστα όπως το Αλγέρι και η Βαγδάτη. Στα Τίρανα τοποθετείται η κ. Ελένη Σουρανή, επί σειρά ετών πρόξενος της Ελλάδας στο Ιεροσόλυμα και μέχρι σήμερα πρέσβειρα στην Κοπεγχάγη.

Ο Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών κ. Β. Μπορνόβας θα μετακινηθεί στο Αμμάν της Ιορδανίας, πρεσβεία που λόγω και των γενικότερων εξελίξεων στο προσφυγικό αλλά και στη Συρία (όπου η πρεσβεία της Δαμασκού είναι πρακτικά κλειστή) συνιστά ίσως την σημαντικότερη πρεσβεία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ κατευθύνεται ο κ. Σπ. Λαμπρίδης, σε εκείνη του ΟΑΣΕ στη Βιέννη ο κ. Α. Ζάννος. Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Χάγη, αναλαμβάνει ο Διευθυντής Τουρκίας κ. Δ. Χρονόπουλος, ενώ στο Κίεβο τοποθετείται ο Διευθυντής Ρωσίας, Καυκάσου και Ευξείνου Πόντου κ. Γ. Πουκαμισάς. Από το ΝΑΤΟ ο κ. Μιχ. Διάμεσης κατευθύνεται στο Κάιρο ενώ στο Βελιγράδι τοποθετείται ο κ. Ηλ. Ηλιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή