Στo «όριο» τα κέντρα φιλοξενίας

Στo «όριο» τα κέντρα φιλοξενίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σύστημα στα όρια των αντοχών του και ένα διεθνές περιβάλλον που δεν επιτρέπει την πολυτέλεια σίγουρων εκτιμήσεων και σχεδιασμών συνθέτουν το δύσβατο τοπίο εντός του οποίου η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι χώροι φιλοξενίας που ετοίμασαν και διαχειρίζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις σε λίγο θα φθάσουν στα όριά τους, καθώς χθες είχαν πληρωθεί οι 20.475 από τις 26.300 θέσεις φιλοξενίας που είναι διαθέσιμες. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμαστούν σκληρά τις επόμενες ημέρες, ενώ ευελπιστούν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εξομαλυνθεί μετά περίπου ένα δεκαπενθήμερο, εφόσον αρχίσουν οι επαναπροωθήσεις των νεοαφιχθέντων στην Τουρκία. «Φτιάχνουμε και φτιάχνουμε χώρους και αυτοί γεμίζουν και γεμίζουν», είναι το σχετικό σχόλιο, που συνοδεύεται με την παραδοχή ότι η απροθυμία των συγκεντρωθέντων στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό από μια άποψη εξυπηρετεί, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα να προετοιμασθούν επιπλέον χώροι φιλοξενίας. Συνολικά, πάντως, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν σχεδόν άλλες τόσες θέσεις φιλοξενίας, εάν αθροιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης με εκείνους του Πειραιά και τους εναπομείναντες στα νησιά –πριν από την έναρξη ισχύος της νέας συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας– οι οποίοι μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα.

Και ενώ η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου στο εσωτερικό, οι εκτιμήσεις για το διεθνές περιβάλλον, όσον αφορά την υλοποίηση της νέας συμφωνίας, στην οποία η Αθήνα έχει επενδύσει πολύ, μόνο αισιόδοξες δεν είναι. «Ευρώπη, τρομοκρατία, Τουρκία και ΝΑΤΟ είναι το τετράπτυχο που παρακολουθούμε στενά», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξήσουν την απροθυμία κρατών-μελών να υποδεχθούν πρόσφυγες. Παράλληλα, η Τουρκία δεν έχει δείξει να είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμη, ενώ η επιχειρησιακή ανάπτυξη των νατοϊκών δυνάμεων παραμένει στα χαρτιά. Ο κ. Τσίπρας, στις επαφές που είχε με την κ. Αγκελα Μέρκελ προχθές και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χθες, ζήτησε υλοποίηση των συμφωνηθέντων προκειμένου να ανασχεθούν οι ροές προς τα ελληνικά νησιά, γεγονός που καταδεικνύει την αγωνία της Αθήνας για τις περαιτέρω αντοχές του συστήματος.

Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον κ. Τσίπρα, καθώς η κυβέρνηση θέλει τουλάχιστον από την πλευρά της να είναι έτοιμη για τα επόμενα βήματα της συμφωνίας και ειδικότερα για τη διαδικασία υποδοχής και αξιολόγησης αιτημάτων ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση των δομών του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής με την ίδρυση δύο γραμματειών (μία για την πρώτη υποδοχή και μία για θέματα ασύλου), καθώς και για παροχή σε αυτό του αναγκαίου προσωπικού και των μέσων που απαιτούνται για την αναβαθμισμένη λειτουργία του. Πάντως, ανοιχτό παραμένει το θέμα του κ. Γ. Μουζάλα, καθώς ο κ. Π. Καμμένος επανέλαβε χθες (ΑΝΤ1) ότι το κόμμα του έχει άρει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, αν και διευκρίνισε ότι ο ίδιος τον εκτιμά για τη δουλειά που κάνει. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι θα υπάρξει «βελούδινη» λύση στο θέμα, ενώ αποδίδουν την επιμονή του κ. Καμμένου στην επιθυμία του για πιο ενεργό ρόλο του κόμματός του στη διαχείριση του προσφυγικού. Την ίδια αξιολόγηση κάνουν και για τη διαφωνία του υπουργού Εθν. Αμυνας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ως προς τη συμμετοχή του στρατού στη σίτιση των συγκεντρωθέντων στην Ειδομένη. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση «ενδεικτική της ανεπάρκειας και της ασυνεννοησίας» που επικρατεί στην κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή