Παραμένει για τέταρτη ημέρα στο Αιγαίο το ερευνητικό «Τσεσμέ»

Παραμένει για τέταρτη ημέρα στο Αιγαίο το ερευνητικό «Τσεσμέ»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα παραμένει στην περιοχή μεταξύ Σκύρου – Αγίου Ευστρατίου και Ψαρών το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» συνοδεία πολεμικού πλοίου. Το τουρκικό ερευνητικό πλέει σε διεθνή ύδατα, ενώ χθες η φρεγάτα «Γκαζίαντεπ» που το συνόδευε, αντικαταστάθηκε από τη φρεγάτα «Μπαντίρμα». Η NAVTEX που εξεδόθη προβλέπει παρουσία του «Τσεσμέ» στη συγκεκριμένη περιοχή έως και τις 8 Απριλίου και μέχρι αυτή τη στιγμή, πέρα από τη ναυτική οδηγία που εξέδωσε, προκειμένου να ακυρώσει την τουρκική, η ελληνική πλευρά δεν έχει αντιδράσει με κάποιον άλλο τρόπο. Τα ραντάρ επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν τις δραστηριότητες του «Τσεσμέ», η κινητικότητα του οποίου αποσκοπεί στην αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα στο μέσον του Αιγαίου.

Μια χθεσινή πρωτοβουλία των Τούρκων ανέδειξε, επίσης, ότι αμφισβητούν ακόμη και τη δικαιοδοσία έρευνας και διάσωσης. Χθες, ο πιλότος μικρού ιδιωτικού αεροσκάφους που πετούσε στην ευρύτερη περιοχή, δέχθηκε κλήση στη συχνότητα κινδύνου από τη φρεγάτα «Γκαζίαντεπ», οι αξιωματικοί της οποίας τον πληροφόρησαν ότι κινείται σε περιοχή όπου η έρευνα και διάσωση διεξάγονται από το τουρκικό πλοίο. Μολονότι το περιστατικό αξιολογείται ως μικρής σημασίας, υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και στην περίπτωση του τραγικού δυστυχήματος της Κινάρου. Αν και χθες δεν εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (NOTAM) –όπως είχε γίνει στην περίπτωση της Κινάρου– καθίσταται σαφές ότι η κινητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο, αλλά και την Aνατολική Μεσόγειο, έχει ως στόχο την προώθηση της πάγιας στρατηγικής αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Eνα επιπλέον στοιχείο που θα μπορούσε να «αναβαθμίσει» ποιοτικά την τουρκική κινητικότητα στο Kεντρικό Αιγαίο, είναι οι εργασίες που διεξάγει εκεί το «Τσεσμέ». Αν, για παράδειγμα, ποντίσει καλώδιο ή περιοριστεί στις εργασίες επιφανείας.

Από την Αθήνα δεν υπάρχει αντίδραση μέχρι στιγμής. Οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων παρακολουθούνται από τα ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ από το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών τηρείται σιγή ιχθύος. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι η ελληνική πλευρά είναι πάντα επιφυλακτική απέναντι σε τέτοιες κινήσεις. Στην Αθήνα είναι κραταιά η εκτίμηση ότι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνιστά εκδήλωση ενός εσωτερικού «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στο πολιτικό και το στρατιωτικό κατεστημένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή