Προτεραιότητα η απομάκρυνση προσφύγων από Πειραιά

Προτεραιότητα η απομάκρυνση προσφύγων από Πειραιά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βίαια επεισόδια όχι μόνο στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε Ειδομένη και Πειραιά, αλλά και στους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας, ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες θορύβησαν την κυβέρνηση και η ανησυχία η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου εντείνεται μεταξύ κυβερνητικών στελεχών. Χθες, στο Μαξίμου, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και συζητήθηκαν εναλλακτικές για την εκτόνωση της κατάστασης. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, όσο πλησιάζει η Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία επισήμως εγκαινιάζεται το πρόγραμμα επιστροφών στην Τουρκία στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, δείχνει να κυριαρχεί μεταξύ προσφύγων και μεταναστών ο φόβος ότι εάν εγκαταλείψουν τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς και μετακινηθούν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας, θα σταλούν πίσω στην Τουρκία. Στην κυβέρνηση θεωρούν μεγαλύτερο πρόβλημα τη δυσκολία να πεισθούν οι ευρισκόμενοι σε Πειραιά και Ειδομένη ότι η νέα συμφωνία δεν τους αφορά, καθώς και να σταματήσουν να ακούνε όσους τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους διευκολύνουν να φύγουν από τη χώρα για κάποιο ευρωπαϊκό προορισμό.

Πάντως, στη χθεσινή σύσκεψη οριοθετήθηκε ως προτεραιότητα η απομάκρυνση όσων βρίσκονται στον Πειραιά, καθώς, μετά τα προχθεσινά επεισόδια, υπάρχουν φόβοι για κλίμα βεντέτας ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς, από την οποία θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να πυροδοτηθούν νέα επεισόδια. Παράλληλα, εν όψει της αύξησης της κίνησης το αμέσως επόμενο διάστημα στο λιμάνι, εξαιτίας και της μετακίνησης επιβατών για το Πάσχα, θεωρείται ότι η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Στόχος είναι το επόμενο δεκαήμερο να έχει αδειάσει ο αυτοσχέδιος καταυλισμός του Πειραιά και να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις στον Ελαιώνα αλλά και ο νέος χώρος που ετοιμάζεται στον Σκαραμαγκά. Σε κάθε περίπτωση επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή νέων θέσεων, καθώς φαίνεται ότι το πρόγραμμα αυτό δεν υλοποιείται με τους ρυθμούς που είχε σχεδιασθεί.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση επικεντρώνουν την προσοχή τους στην έναρξη των επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία τη Δευτέρα. Στη χθεσινή σύσκεψη επισημάνθηκε ότι θα πρέπει όλες οι διαδικασίες να γίνουν με πλήρη τήρηση της νομιμότητας και, εάν δεν έχουν διεκπεραιωθεί οι διαδικασίες για 500 άτομα από την πρώτη ημέρα, ο αριθμός θα είναι πιο μικρός, αρκεί να μην υπάρχουν παρατυπίες όσον αφορά την αξιολόγηση των αιτημάτων παροχής ασύλου. Πάντως, η συνεργασία της Τουρκίας στη διαδικασία επανεισδοχής είναι ένας από τους παράγοντες που θα κρίνει πόσο ομαλά μπορεί να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ οι εικόνες των προσφύγων και μεταναστών που θα επιστρέφουν στη γείτονα αναμένεται να λειτουργήσουν καταλυτικά για ανάσχεση των ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή