Στο Πεκίνο, στις αρχές Ιουνίου ο Αλ. Τσίπρας

Στο Πεκίνο, στις αρχές Ιουνίου ο Αλ. Τσίπρας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την ταχεία πρόσκληση σε επίσκεψη στο Πεκίνο από τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ προς τον Αλ. Τσίπρα, σχεδόν αμέσως μετά την υπογραφή της παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ προς την Cosco. Από το επιτελείο του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για χρονικό διάστημα δύο μηνών, εντός του οποίου αναμένεται να φανούν ανάγλυφα οι προοπτικές για αύξηση των διεθνών επενδύσεων στη χώρα, αλλά και να κλείσει η αξιολόγηση. Το επίσημο ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Πεκίνο κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου συνδυάζεται από τους επιτελείς του πρωθυπουργού και με την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που αναμένεται να έλθει στην Ελλάδα περί τα μέσα Μαΐου. Θα αποτελέσει, όπως λένε, μια απόδειξη ότι δύο ισχυρές χώρες της Ευρασίας ενδιαφέρονται έμπρακτα για την Ελλάδα. Και τονίζουν ότι αυτές οι διεθνείς επαφές, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, μπορεί να βοηθήσουν έτι περαιτέρω στην αλλαγή του κλίματος. Η αξιολόγηση, αλλά και το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκαν, επίσης, στο επίκεντρο των χθεσινών επαφών του πρωθυπουργού με έξι υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. Το απόγευμα τον επισκέφθηκαν στο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών της προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ολλανδίας, Μπερτ Κούντερς, καθώς και υπουργοί και υφυπουργοί της Γαλλίας, της Σλοβακίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας.

Με αφορμή τη συζήτηση για την αξιολόγηση, από το Μαξίμου εξεδόθη non paper στο οποίο συνοψίζονται οι δέκα βασικές θέσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου για τη διαμορφούμενη κατάσταση. Αρχικά τονίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα, «καθώς είναι κοινή η βούληση όλων να υπάρξει συμφωνία». Από το Μαξίμου τονίζουν ότι υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, όπως εκείνη του ΔΝΤ, το οποίο, όπως λένε, κατέθεσε κείμενο με τις ενστάσεις του. Κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι «καταστροφολογεί» όταν αναφέρεται σε μέτρα, επισημαίνοντας επ’ αυτού ότι από το 2010 έως το 2015 οι κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα ύψους άνω των 62 δισ. ευρώ, ενώ με τη συμφωνία του Ιουλίου προβλέπονται μέτρα ύψους 5,4 δισ. σε βάθος τριετίας.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα και ότι «από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό». Από το Μαξίμου λένε επιπλέον ότι η κριτική έναντι της κυβέρνησης στο φορολογικό δεν ευσταθεί, καθώς με τους νέους υπολογισμούς «το 99,8% των μισθωτών/συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση». Στο κυβερνητικό non paper τονίζεται ακόμη ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κυρίων συντάξεων, ενώ συμφωνήθηκε το ύψος της εθνικής σύνταξης με 20 χρόνια ασφάλισης στα 384 ευρώ και με 15 χρόνια ασφάλισης τα 346 ευρώ. Επιπλέον, σημειώνουν ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν στο σύνολό τους, καθώς «αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα, δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν». Ως παράδειγμα αναδεικνύουν τη μικρότερη από την προβλεπόμενη ύφεση της τάξης του 0,2%, τονίζοντας ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΔΝΤ είχαν προχωρήσει σε πολύ υψηλότερες εκτιμήσεις. Ως επίσης λανθασμένες περιγράφουν τις εκτιμήσεις και για το πρωτογενές πλεόνασμα. Για αυτό επιτίθενται εκ νέου στο ΔΝΤ, διότι, όπως αναφέρουν, την περίοδο 2010-14 έκανε ευνοϊκές εκτιμήσεις για να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων στα οποία συμμετείχε, ενώ πλέον τις αναθεωρεί επί τα χείρω «για να δικαιολογήσει την απουσία του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή