Συμφωνία για ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες ισχύος

Συμφωνία για ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες ισχύος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για τις δύο μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το ενεργειακό πακέτο της συμφωνίας του Αυγούστου –ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες ισχύος για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ– κατέληξαν η κυβέρνηση και οι θεσμοί, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών, λίγο πριν από την αναχώρησή τους για την Ουάσιγκτον. Για συμφωνία στον ΑΔΜΗΕ και στις δημοπρασίες ισχύος έκανε λόγο ο κ. Σκουρλέτης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στη συνάντηση δεν συζητήθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων και φορολογίας καυσίμων, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης του υπουργείου Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ, η οποία θα αποζημιωθεί. Το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε επενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του Δ.Σ. και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο, με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας. Η διαδικασία για την πώληση του 20% τουλάχιστον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), όπως τόνισε ο υπουργός, θα εκπονηθεί κανονισμός, με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο, από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατείται, καθώς και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα πάρουν μέρος στις δημοπρασίες. Τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για τις δημοπρασίες συνεχίστηκαν χθες τεχνικές συναντήσεις με τα κλιμάκια των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι οι μετοχές των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, θα παραμείνουν στο σκέλος της αξιοποίησης και όχι της ιδιωτικοποίησης. Για το ίδιο θέμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «σε όσες συζητήσεις έχουν γίνει μετά τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου δεν υπήρχε πάνω στο τραπέζι θέμα μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου στις αντίστοιχες επιχειρήσεις ενέργειας». «Αυτό», συνέχισε, «τέθηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα. Από τη μεριά μου τους είπα ότι αυτό με αιφνιδιάζει, είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας του προηγουμένου Αυγούστου, κατά συνέπεια δεν είναι αποδεκτή μια συζήτηση πάνω σε αυτό. Εκτοτε δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάποια άλλη συζήτηση». Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στο θέμα της «Μικρής ΔΕΗ», ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε καταστροφικό το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή