«Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις», το μήνυμα από ΗΠΑ

«Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις», το μήνυμα από ΗΠΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σε αντίθεση με άλλες περιόδους κατά το πρόσφατο παρελθόν, η ελληνική οικονομία δεν είναι στις προτεραιότητες του Μπαράκ Ομπάμα. Στις συζητήσεις του με την Αγκελα Μέρκελ, πριν από λίγες ημέρες στο Ανόβερο, έμφαση δόθηκε στην οικονομική ανάπτυξη και στην προώθηση των διατλαντικών εμπορικών συναλλαγών, όπως και στις γεωπολιτικές εστίες έντασης, από τη Συρία μέχρι την Ουκρανία και τη Λιβύη.

«Αμφιβάλλω αν σε αυτήν τη συνάντηση αφιέρωσαν πολύ χρόνο στην Ελλάδα», σημειώνει στην «Κ» ο πάντα καλά ενημερωμένος αναλυτής του οικονομικού Ινστιτούτου Πίτερσον, Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ. Προσθέτει, πάντως, ότι το προσφυγικό είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς, πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση, έχει επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας, και υπό αυτό το πρίσμα ο Ομπάμα ζήτησε από τη Μέρκελ να μην αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της, εκτός Σένγκεν.

Αντίθετα, «η συνεχιζόμενη αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών δεν φθάνει στο γραφείο του προέδρου». Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και η Ευρωζώνη να παράσχει ελάφρυνση του χρέους. «Αυτή είναι η σειρά με την οποία θα εξελιχθούν τα πράγματα: πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος», λέει ο κ. Κίρκεγκααρντ, που θεωρεί ότι εναπόκειται στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει την επόμενη κίνηση, όχι στην Αγκελα Μέρκελ, και γι’ αυτό ο Ομπάμα αφιέρωσε τον πολύτιμο χρόνο του με τη Γερμανίδα καγκελάριο σε άλλα ζητήματα.

Για το ευρώ

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Στρατηγικής, Κλάιντ Πρέστογουιτς, λέει στην «Κ» ότι «το ζήτημα είναι πιο σοβαρό από την Ελλάδα και αφορά συνολικά το ευρώ. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία όταν μιλάει ο πρόεδρος Ομπάμα στους Γερμανούς, που κρατούν το κλειδί της ελληνικής υπόθεσης. Δεν ήμουν στη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, αλλά θεωρώ ότι ο πρόεδρος της μίλησε σε αυτό το πνεύμα. Πόσο έντονα, αυτό δεν το ξέρω».

Πάντως η συνταγή που επιλέγει η κυβέρνηση Τσίπρα, της αύξησης της φορολογίας, αντί της μείωσης των δαπανών, δεν έχει πολλούς φίλους στην Ουάσιγκτον. «Μια χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, πόσο μάλλον να βγει από μια κρίση, με υψηλούς φόρους. Εχει μεγάλη σημασία να υπάρχει διευρυμένη φορολογική βάση και αποτελεσματικός φορολογικός κώδικας», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσόδων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μπρέιντι, και προσθέτει: «Η οικονομία αναπτύσσεται όταν μια χώρα θέτει τα οικονομικά της υπό έλεγχο, γιατί τότε οι επενδυτές χαράσσουν και υλοποιούν τα σχέδιά τους χωρίς να φοβούνται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή