Η Βουλή, νέος σκόπελος για Τσίπρα

Η Βουλή, νέος σκόπελος για Τσίπρα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να προεξοφλεί, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, «ευεργετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία» από την εκταμίευση της επόμενης δόσης και τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, να δηλώνει ότι «πετύχαμε την έξοδο της Ελλάδος από την εποχή των μνημονίων και των δανειστών», συνεχίσθηκε χθες από κυβερνητικής πλευράς ο πανηγυρικός τόνος για τα αποτελέσματα του προχθεσινού Eurogroup. Πίσω από τις θριαμβευτικές δηλώσεις και τη σαφή κυβερνητική προσπάθεια να μετακινηθεί η δημόσια συζήτηση από τα δύσκολα τρέχοντα στην υπόσχεση για αλλαγή σελίδας μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, η κυβερνητική ηγεσία κάνει τον σχεδιασμό της με πολύ προσεκτικά βήματα. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα χαρακτηρίζουν το διάστημα μέχρι την 24η Μαΐου ως «μια περίοδο που θέλει προσοχή», καθώς, όπως προσθέτουν, «τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση, προκειμένου το Εurogroup να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης και να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για τον οδικό χάρτη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, είναι κάθε άλλο παρά απλά».

Οι σχεδόν θριαμβευτικοί, δημοσίως, τόνοι από τον πρωθυπουργό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στοχεύουν και στο «ντοπάρισμα» των βουλευτών, που καλούνται σε μια τελευταία δοκιμασία, ενώ είναι σαφές ότι η επόμενη μέρα της ανάπτυξης, της εκτίναξης της ελληνικής οικονομίας, της μείωσης της ανεργίας, της υπόσχεσης για παροχές περιγράφεται ως τέτοια και για να είναι πιο δύσκολο για τους βουλευτές να αποφασίσουν καταψήφιση, καθώς θα φέρουν το στίγμα ότι λίγο πριν η οικονομία εισέλθει στον «ενάρετο κύκλο», όπως ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει, έβαλαν τρικλοποδιά.

Η μεγαλύτερη δυσκολία και το θέμα που θα απαιτήσει ιδιαίτερους χειρισμούς είναι, σύμφωνα με το περιβάλλον του Μαξίμου, αυτό των αποκρατικοποιήσεων, καθώς στα προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση είναι να προχωρήσει η διαδικασία για όλα όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού και μέχρι τώρα έχουν καθυστερήσει. Είναι δεδομένη η αντίδραση σημαντικής μερίδας κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και, για άλλη μια φορά, από την κυβέρνηση επιστρατεύεται το επιχείρημα ότι στο τρίτο μνημόνιο συμπεριελήφθησαν στη σχετική λίστα αποκρατικοποιήσεις που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεδομένης της υπόσχεσης, ωστόσο, περί ανατροπής των αποκρατικοποιήσεων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιδρούν. Θα έχει ενδιαφέρον και η τοποθέτηση της κίνησης των «53» στο ζήτημα αυτό. Από τα υπόλοιπα μέτρα που θα πρέπει να ψηφισθούν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, εκτιμάται ότι για τους βουλευτές υπάρχει πίεση από την εκλογική βάση για την αύξηση σε έμμεσους φόρους, όπως στα καύσιμα, στο Διαδίκτυο, στον καφέ κ.λπ., η οποία επιβαρύνει αδιακρίτως όλους. Αντίθετα, θεωρείται ότι στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων η φόρμουλα που έχει βρεθεί και επεκτείνει την προστασία δανείων, με υποθήκη πρώτης κατοικίας, είναι «ανεκτή» για την Κοινοβουλευτική Ομάδα και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στους υπουργούς του, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, λέγοντας ότι δεν είναι ούτε μέτρα, ούτε νέο μνημόνιο, αλλά ένας θεσμός που ήδη προβλέπεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η ενεργοποίησή του δεν θα χρειασθεί, καθώς θα επιτευχθούν οι στόχοι. Ζήτησε, μάλιστα, «σκληρή και συγκροτημένη δουλειά» για την επομένη της συμφωνίας, ώστε η προοπτική ανάπτυξης να υλοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή