Σε αναζήτηση συγκλίσεων, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις

Σε αναζήτηση συγκλίσεων, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ομιλία της κ. Φώφης Γεννηματά και χαιρετισμούς από τους προκατόχους της κ. Κώστα Σημίτη και Ευάγγελο Βενιζέλο αρχίζουν σήμερα οι διήμερες εργασίες της συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βασικός σκοπός της οποίας είναι η προγραμματική σύγκλιση μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων της Κεντροαριστεράς. Ηδη, το συντονιστικό όργανο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει καταρτίσει το βασικό προσχέδιο της διακήρυξης, που θα ψηφιστεί αύριο το απόγευμα, και, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, φαίνεται να υπάρχει γενική συμφωνία ως προς την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθηθεί από έναν πιθανό νέο κεντροαριστερό φορέα. Ενδιαφέρουσες είναι οι διατυπώσεις αναφορικά με το παραγωγικό μοντέλο, για το οποίο η διακήρυξη προβλέπει την αρμονική συνύπαρξη της ελεύθερης αγοράς με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Η συγκεκριμένη αποστροφή είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων που διεξάγονται στη Χαρ. Τρικούπη τους τελευταίους μήνες για μετατροπή του νέου κεντροαριστερού φορέα, σε ένα κόμμα που θα υπερβεί τις κρατικιστικές αντιλήψεις των παραδοσιακών σοσιαλιστικών κομμάτων, επιχειρώντας ένα ειλικρινές άνοιγμα προς την οικονομία της αγοράς. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά τονίζουν ότι –σε κάθε περίπτωση– ο σκοπός είναι να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ακολουθεί μια διακριτή πορεία, δίχως να εφάπτεται σε κανένα σημείο ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη Ν.Δ.

Στη συνδιάσκεψη θα παρευρεθούν και τα μέλη της επιτροπής διαλόγου Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, ενδεχομένως και κάποιοι βουλευτές του κόμματος του κ. Στ. Θεοδωράκη. Ωστόσο, δεν θα είναι παρών ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος, αντιθέτως, θα παρευρεθεί, και μάλιστα ως ομιλητής, στο συνέδριο της Δράσης του Θ. Σκυλακάκη, όπου θα μιλήσει και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης. Τα τελευταία 24ωρα, η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης μίλησαν τηλεφωνικώς. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, είτε αυτές πηγάζουν από τη Χαρ. Τρικούπη είτε από τη Σεβαστουπόλεως, συγκλίνουν στο γεγονός ότι η κ. Γεννηματά συζήτησε με τον κ. Θεοδωράκη το ενδεχόμενο παρουσίας του στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε καθαρά προσωπικό επίπεδο. Ωστόσο, ουδέποτε επιδόθηκε ούτε και εστάλη στον κ. Θεοδωράκη κάποια επίσημη πρόσκληση.

Οι ερμηνείες γι’ αυτό είναι ποικίλες και διαφέρουν ανάλογα με την πηγή. Είτε, δηλαδή, ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν ήθελε να αναγκαστεί να απορρίψει μια πρόσκληση· είτε ότι η κ. Γεννηματά προτίμησε να διευκολύνει τον κ. Θεοδωράκη, καθώς ο βασικός στόχος της, δηλαδή οι έντονες διεργασίες σε επίπεδο βάσης και μεσαίων στελεχών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, βρίσκεται σε σημείο το οποίο εξυπηρετεί τη στρατηγική της ενιαίας Κεντροαριστεράς, άσχετα από το αν προκύπτουν εύλογες δυσκολίες σε επίπεδο κορυφής. Δεν αναμένεται, επίσης, να παρευρεθούν και παλαιότερα, αποστασιοποιημένα πλέον, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η κ. Aννα Διαμαντοπούλου, η οποία θα βρίσκεται στο συνέδριο της Δράσης και θα εκπροσωπηθεί στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από συνεργάτη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή