Διεργασίες για παρουσία ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

Διεργασίες για παρουσία ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η επέκταση των ναυτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην Κεντρική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της παρουσίας των ΗΠΑ στο Αιγαίο, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο μιας σειράς διμερών συναντήσεων ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες υλοποίησης αυτών των αποφάσεων. Από πηγές του ΝΑΤΟ προκύπτει ότι το χρονοδιάγραμμα της αμερικανικής αποστολής στο Αιγαίο, αλλά και η διάθεση των ΗΠΑ να δουν προσεκτικά ένα καινούργιο, όπως περιέγραφαν το αρχιπέλαγος, επιχειρησιακό πεδίο, δημιουργεί συνθήκες για μια μακράς διαρκείας δραστηριότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, συζήτησαν αφενός για τη Συρία, αφετέρου για το προσφυγικό. Ο κ. Κίρμπι τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Κέρι συζήτησε με τον Tούρκο ομόλογό του για τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης και την ανάγκη να υπάρχουν ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Η επιχείρηση στην Κεντρική Μεσόγειο βρέθηκε νωρίτερα και στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ερωτήματα

Υπάρχουν ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η επιχείρηση, αλλά και η προσπάθεια για μια υβριδική συνεργασία μεταξύ των δομών Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Η επιχείρηση στην Κεντρική Μεσόγειο είχε, κατά τις υπουργικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες, πολύ ισχυρή στήριξη από τη Γερμανία και τη Γαλλία, πέρα, βέβαια, από την Ιταλία, η οποία επιθυμεί την παρουσία ναυτικής δύναμης στην περιοχή λόγω της ραγδαίας ανόδου των προσφυγικών ροών προς τη Σικελία και την ιταλική χερσόνησο. Μεγάλο σκέλος των συζητήσεων αναλώθηκε στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Χθες, στο τέλος της συνόδου, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι ώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν εισηγήσεις που ζητούν την παρουσία «ταγμάτων» στις ανατολικές χώρες, ωστόσο τα στοιχεία θα εξετασθούν και οι όποιες τελικές αποφάσεις παραπέμπονται για τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας τον επόμενο μήνα. Επιπλέον, αποφασίστηκε η οικονομική ενίσχυση των δυνάμεων του Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή