H holding, ο ΟΛΠ και οι Κινέζοι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γιγαντιαία και δαιδαλώδης holding εταιρεία είναι ο καρπός της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Με την πρώτη να επιδιώκει το ταμείο αυτό να είναι συμβατό με τη ρητορική της κατά των αποκρατικοποιήσεων και τους δεύτερους να επιχειρούν, αφενός, να εξασφαλίσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει και, αφετέρου, να αποκόψουν τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης και των δημόσιων επιχειρήσεων και ακινήτων, γεννήθηκε ένα υπερταμείο με τουλάχιστον τέσσερα επίπεδα λήψης αποφάσεων υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών και με χιλιάδες περιουσιακά στοιχεία. Ο κατάλογός τους παραμένει για την ώρα αδιευκρίνιστος, διότι η κυβέρνηση αποκρύπτει σχολαστικά το εύρος συμμετοχών και ακινήτων που θα εισφερθούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΠ), όπως θα ονομάζεται.

Το άλλο παράδοξο; Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή για ψήφιση το νέο ταμείο, στο ίδιο νομοσχέδιο ο υπουργός Ναυτιλίας υποσκάπτει εμφανώς την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, επιχειρώντας να θεσμοθετήσει έντονα αμφιλεγόμενες εποπτικές αρχές με αντισυνταγματικές, κατά πολλούς, αρμοδιότητες. Ετσι τα τηλέφωνα της κινεζικής πρεσβείας πήραν φωτιά την Πέμπτη όταν διαπιστώθηκε η προσπάθεια του Θ. Δρίτσα να χαλιναγωγήσει τον ιδιωτικό ΟΛΠ. Ενημερώθηκε άμεσα το Πεκίνο αλλά και τα κεντρικά της κινεζικής πολυεθνικής. H κρίση επιχειρείται να αποσοβηθεί με τροπολογία από την πλευρά των ΑΝΕΛ, αν και φαίνεται πως δεν θεραπεύει όλες τις ενστάσεις της αγοράς.

Τι αποκτά όμως το νέο ταμείο και ποιος θα το ελέγχει; Πώς θα αποφευχθούν φαινόμενα όπως το παραπάνω; Αποκτά άμεσα 4 θυγατρικές: Την ΕΤΑΔ, που προικίζεται με όλα τα ακίνητα του Δημοσίου. Η άλλη θυγατρική είναι το ΤΧΣ, επί της διοικήσεως του οποίου όμως δεν ασκεί κανέναν έλεγχο, αφού η εποπτεία του παραμένει στα χέρια της ΕΚΤ. Τρίτη θυγατρική είναι το ΤΑΙΠΕΔ, ο έλεγχος της διοίκησης του οποίου περνάει στο νέο ταμείο. Διατηρεί το σύνολο του χαρτοφυλακίου του (πλην ακινήτων που εισφέρει στο ταμείο) και συνεχίζει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ως έχει. Η τετάρτη θυγατρική είναι η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), στην οποία μεταβιβάζονται σταδιακά όλες οι συμμετοχές του Δημοσίου. Η διάρκεια παραχώρησης των περιουσιακών στοιχείων είναι 99 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή