Μια αστοχία που απειλεί τη συμφωνία

Μια αστοχία που απειλεί τη συμφωνία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H άσκηση παράστασης πολιτικής αγωγής του υπουργείου Οικονομικών στην υπόθεση της ποινικής δίωξης για τη πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, ήταν η αφορμή για ν’ ανοίξει άλλο ένα μέτωπο η κυβέρνηση με τους πιστωτές της. Οπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έθεσε ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης την ασυλία των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ε.) που έχουν διοριστεί από το Eurogroup και τα οποία τώρα διώκονται ποινικά. Αποτέλεσμα, η κυβέρνηση «τρέχει» να φέρει κάποια τροπολογία, η οποία θα πρέπει να έχει αναδρομικό χαρακτήρα, για να προσφέρει νομική ασυλία στα μέλη του Σ.Ε. του ΤΑΙΠΕΔ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι πιθανώς τίποτε από τα παραπάνω δεν θα είχε συμβεί, αν το ΥΠΟΙΚ δεν είχε ασκήσει παράσταση πολιτικής αγωγής στη συγκεκριμένη υπόθεση πριν από περίπου 10 ημέρες. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ποινική δίωξη των μελών του Σ.Ε. δεν έχει καμία τύχη να ευδοκιμήσει, καθώς βάσει του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ, τα μέλη του Σ.Ε. φυσικά δεν λαμβάνουν αποφάσεις, αλλά γνωμοδοτούν. Το άρθρο 4 του νόμου (3896/2011) ορίζει ότι το 7μελές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) του ΤΑΙΠΕΔ και γνωμοδοτεί υποχρεωτικά «μέσα σε εύλογη προθεσμία που τάσσεται από το Δ.Σ., η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες». Ωστόσο, η όποια γνωμοδότηση του Σ.Ε., δεν δεσμεύει τα μέλη του Δ.Σ. στην υιοθέτησή της.

Για τον λόγο αυτό, ορθώς προχθές ο ανακριτής της υπόθεσης, Κώστας Σαργιώτης, άφησε χωρίς περιορισμούς ελεύθερα τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Παράγοντες κοντά στην υπόθεση αναφέρουν ότι το όλο ζήτημα συνιστά μια έμμεση μορφή δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου με τόκο περίπου 10%. Με δεδομένο δε ότι με τη συναλλαγή αυτή όλο το ρίσκο μεταφέρθηκε στις εταιρείες ακινήτων, εκτιμάται ότι το όφελος ήταν ακόμη υψηλότερο για το Δημόσιο. «Πολλά κτίρια δεν διέθεταν ούτε πυρασφάλεια, χώρια τις αυθαίρετες κατασκευές που διέθεταν», παραδέχεται στέλεχος κοντά στη συμφωνία, σημειώνοντας ότι απαιτούνται επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό των κτιρίων. Το πιο σημαντικό που διαφεύγει την προσοχή, είναι ότι την αγορά την εποχή εκείνη την πραγματοποίησαν θυγατρικές εταιρείες κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών. Κατά κάποιο τρόπο το Δημόσιο, πούλησε τα ακίνητά του… στο Δημόσιο.

Από τη πλευρά τους, οι πιστωτές δίνουν μεγάλη σημασία στη δικαστική αυτή υπόθεση, καθώς εκτιμούν ότι έχει πολιτικά κίνητρα. Επίσης τη θεωρούν ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, εν όψει της σύστασης του νέου υπερταμείου, καθώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη στελέχωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή