«Αγκάθι» οι συμβάσεις

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος «σκόπελος»  διαφαίνεται στο επικείμενο ραντεβού που θα έχουν οι θεσμοί με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς οι μεν δανειστές φέρονται να ζητούν αλλαγή στο καθεστώς προσλήψεων και στην κατάρτιση ατομικών συμβάσεων σε όλο το Δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης σχεδιάζει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων, από τον Σεπτέμβριο.

Οπως επισημαίνουν στην «Κ» πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις… προθέσεις των δανειστών, «τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί επί του παρόντος, ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό, δεδομένου ότι υπάρχουν αντίστοιχες πρακτικές στο εξωτερικό». Αλλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι ένα «ενδιάμεσο μοντέλο» είχε ισχύσει και στη χώρα μας στην περίπτωση του υπουργείου Υγείας, όπου είχαν προσληφθεί με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού για να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον τεθεί επισήμως το ζήτημα στην επικείμενη συνάντηση του κ. Βερναρδάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, βασικό επιχείρημα για την «απόκρουση» από την ελληνική πλευρά της απαίτησης θα είναι ότι η υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων στο Δημόσιο επί της ουσίας «θα ακύρωνε» την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. «Θα έχουμε και πάλι εργαζόμενους και απολαβές δύο ταχυτήτων. Για την εξάλειψη αυτού ακριβώς του φαινομένου υποτίθεται ότι θεσπίστηκε το ενιαίο μισθολόγιο», έλεγαν στην «Κ» αρμόδιες πηγές.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία ιδιωτική σύμβαση. Αντίθετα ζητούμενο, όπως επισήμαιναν οι ίδιοι κύκλοι, είναι «η επανέναρξη του διαλόγου για την κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων», σημείο που αποτέλεσε και προγραμματική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πηγές απέκλειαν το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το «ενδιάμεσο μοντέλο», δηλαδή να καταρτιστούν ατομικές συμβάσεις για να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες, όπως είχε γίνει στην περίπτωση του υπουργείου Υγείας. Οπως έλεγαν γι’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ούτως ή άλλως νομοθεσία, αυτή που αφορά στους «εποχικούς».

Ως προς την επανεκκίνηση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων, πηγές του υπουργείου παραδέχονταν ότι η διαδικασία δεν αναμένεται να είναι «εύκολη», δεδομένου ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μισθολογικών παροχών, και η όποια ευελιξία περιορίζεται σε επίπεδο διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή