Το Μαξίμου αναμένει ΠΑΣΟΚ και Θεοδωράκη

Το Μαξίμου αναμένει ΠΑΣΟΚ και Θεοδωράκη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διεργασίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης –επί της ουσίας σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι– από τη διοχέτευση της πληροφορίας, μετά την προχθεσινή συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Νίκο Νικολόπουλο, ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μείωση του ποσοστού εισόδου κόμματος στη Βουλή, αναμένει η κυβερνητική ηγεσία. «Εάν υπάρξει κοινή συνισταμένη στην προοπτική μείωσης του ορίου εισόδου, εμείς είμαστε ανοιχτοί», αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Αν και ο χρόνος μέχρι τη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο, στις 19 – 20 Ιουλίου, είναι αρκετός, δεν φαίνεται να αναπτύσσεται δυναμική σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που να δικαιολογεί την κυβερνητική εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να βρεθούν οι τρεις βουλευτές που απαιτούνται προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200.

«Διορθώσεις»

Ανοίγοντας τη συζήτηση για πιθανές αλλαγές στην πρότασή της, η κυβέρνηση από τη μία εμφανίζεται ανοιχτή έναντι σε πιθανές προτάσεις που θα κατατεθούν από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε «διορθώσεις» και να ικανοποιήσει ορισμένα από τα στοιχεία που θα ήθελαν. Βεβαίως, κανένα από τα δύο κόμματα δεν είναι υπέρ της κατάργησης του 3%. Μόνο το ΚΚΕ έχει ζητήσει κατάργηση του ορίου εισόδου, ώστε να είναι απολύτως αναλογικό το εκλογικό σύστημα. Οπότε, η κυβέρνηση διαμηνύοντας ότι σκέφτεται τη μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού ακόμη και στο 1%, όπως ήταν η πρόταση του κ. Νικολόπουλου προς τον κ. Τσίπρα, αυξάνει την πίεση προς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που απειλούνται με είσοδο στη Βουλή πολιτικών σχηματισμών που διεκδικούν μερίδιο από τον κεντρώο πολιτικό χώρο. Η είσοδος στη Βουλή, σε αυτή την περίπτωση, των κομμάτων του Π. Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, προφανώς εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της κυβερνητικής ηγεσίας για «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Τη «θορυβώδη» αντιπολίτευση θα υποστεί μιαν άλλη κυβέρνηση.

Μένει, βεβαίως, να φανεί εάν όντως υπάρχει πρόθεση μείωσης του ορίου εισόδου στη Βουλή, καθώς ήταν πρωτίστως ο κυβερνητικός εταίρος, κ. Π. Καμμένος, που επέμεινε στη διατήρησή του. Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Π. Κουρουμπλής, δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ότι «αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για το 3%. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτές οι προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης –εν προκειμένω του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού– για διατήρηση κάποιας μορφής μπόνους εδρών. Ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι ημέρες που υπολείπονται μέχρι την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου επιτρέπουν διεργασίες για να εξασφαλισθούν οι 200 ψήφοι. Κάλεσε, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, καθώς και το ίδιο είχε καταθέσει μία ανάλογη με πρόβλεψη απλής αναλογικής. Ο υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τους πολίτες και της χορήγησης αυξημένων αρμοδιοτήτων στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.

Ο κ. Τσίπρας είχε χθες συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλά μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή