Θέμα διαφάνειας για τις άδειες από τη Ν.Δ.

Θέμα διαφάνειας για τις άδειες από τη Ν.Δ.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα διαφάνειας στον διαγωνισμό παραχώρησης των τηλεοπτικών αδειών θέτει η Ν.Δ. Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 13 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κυβέρνηση δρομολογεί τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών χωρίς τις αναγκαίες πιστοποιήσεις, εγείροντας μείζον θέμα διαφάνειας και αδιαβλητότητας της ηλεκτρονικής δημοπρασίας». Οι βουλευτές της Ν.Δ. εκτιμούν ότι, στην προωθούμενη διαδικασία, δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο και αδιάβλητο σύστημα για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας των αδειών και θέτουν τρία ζητήματα.

Πρώτον, την εκ νέου ανάθεση από τη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της εκπόνησης οριστικής εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με τον αριθμό τηλεοπτικών αδειών. Δεύτερον, την απομείωση του κύρους της διαγωνιστικής διαδικασίας με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή της πριν γίνει γνωστή η κρίση του ΣτΕ για το αν η παράκαμψη του ΕΣΡ είναι νόμιμη και συμβατή με τις επιταγές του Συντάγματος. Τρίτον, την ανάθεση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) του σχεδιασμού και της εκτέλεσης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Οι βουλευτές υπενθυμίζουν τον όρο της προκήρυξης στον οποίο γίνεται σαφής αναφορά ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή της δημοπρασίας «θα πληροί τις απαιτούμενες τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές βάσει διεθνώς αναγνωρισμένης πιστοποίησης». Σύμφωνα με τους βουλευτές, ο εν λόγω όρος της προκήρυξης δεν ικανοποιείται και το λογισμικό της ΕΕΤΤ που χρησιμοποιήθηκε για τον διαγωνισμό του φάσματος της τηλεφωνίας δεν είναι πιστοποιημένο, καθώς αφορούσε άλλο διαγωνισμό με άλλη φιλοσοφία και άλλες τεχνικές προδιαγραφές.

Χθες, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης προσπάθησε να υποβαθμίσει τον ρόλο της ΕΕΤΤ στη διαδικασία της δημοπρασίας. Με αφορμή την ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ., είπε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν έλαβε απόφαση η ΕΕΤΤ να αναλάβει τον διαγωνισμό και την ηλεκτρονική δημοπρασία. «Ουδέποτε επίσημα ελήφθη απόφαση τον διαγωνισμό να κάνει η ΕΕΤΤ. Μάλλον τα δημοσιεύματα δεν είναι έγκυρα», ανέφερε. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος δήλωνε στην εφημερίδα «Παρόν» ότι «η μεθοδολογία της δημοπρασίας βασίζεται σε δοκιμασμένο παράδειγμα δημοπρασίας φάσματος από την ΕΕΤΤ».

Επίσης, η Γ.Γ. Ενημέρωσης, αντικρούοντας τις επικρίσεις των βουλευτών της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση προχωρά στο διαγωνισμό πριν η Δικαιοσύνη αποφανθεί επί της συνταγματικότητας της διαδικασίας, ανέφερε ότι «το επιχείρημα αυτό καταρρέει με μόνη την ανάγνωση των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψαν στο σύνολό τους τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή