Τσίπρας: Το τίμημα πρόκειται να δοθεί σε ευπαθείς ομάδες

Τσίπρας: Το τίμημα πρόκειται να δοθεί σε ευπαθείς ομάδες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκδηλη ικανοποίηση υποδέχθηκε η κυβέρνηση την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες και το τίμημα που προέκυψε από αυτόν. Στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις για το ύψος των τελικών «χτυπημάτων» ήταν αρκετά πιο συγκρατημένες. Οι τελικές εξελίξεις δίνουν στην κυβέρνηση ευχέρεια κινήσεων στο επικοινωνιακό πεδίο, καθώς ήδη εγκαλεί την αντιπολίτευση για τη μη πραγματοποίηση του διαγωνισμού πιο νωρίς, με δεδομένο, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, ότι η χώρα τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια είχε μεγάλη ανάγκη εσόδων στα δημόσια ταμεία, ενώ για το πρωθυπουργικό επιτελείο απαντήθηκε ο μεγάλος γρίφος εξεύρεσης κονδυλίων για τις εξαγγελίες με κοινωνικό πρόσημο που θέλει να κάνει ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, το επόμενο Σάββατο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε χθες την ικανοποίησή του και έσπευσε να επισημάνει, από τα εγκαίνια του τμήματος Αρχαία Κόρινθος – Κιάτο της Ολυμπίας Οδού, ότι «246 εκατομμύρια ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό στην περίοδο της κρίσης, το οποίο δεν είχαμε προϋπολογίσει». Βεβαίως, τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία σταδιακά, το 1/3 μέσα σε διάστημα περίπου 20 ημερών, το επόμενο 1/3 ένα χρόνο μετά την επίσημη αδειοδότηση, δηλαδή περίπου τον Νοέμβριο του 2017 και το τελευταίο 1/3 ένα χρόνο αργότερα.

Ωστόσο, και ενόψει ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έσπευσε να δεσμευθεί ότι όλο το ποσό «μέχρι το τελευταίο ευρώ», όπως τόνισε, θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και προανήγγειλε αναλυτικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.

«Νόμοι και κανόνες»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας ότι μπαίνουν κανόνες και νόμοι και ισχύουν για όλους, ενώ πρόσθεσε ότι το απροσδόκητα υψηλό τίμημα «δίνει το σήμα και στους ξένους επενδυτές ότι σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν κανόνες και αδιάβλητοι διαγωνισμοί». Ο κ. Αλέξης Τσίπρας προχώρησε και σε άνοιγμα προς τη Νέα Δημοκρατία, ενόψει της δημοπράτησης των περιφερειακών συχνοτήτων, καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ενδεχομένως η πρόσκληση να συνδέεται και με μια προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει διαφορετικό περιβάλλον, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή όχι της διαδικασίας που επελέγη.

Δημόσια έργα

Οσον αφορά τα δημόσια έργα, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησής του κάνοντας αναφορά σε σκληρή επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων των αυτοκινητοδρόμων, από την οποία, όπως είπε, εξοικονομήθηκαν 765 εκατ. ευρώ. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ζωτικής σημασίας» την επαναδιαπραγμάτευση αυτή και μίλησε για «απολύτως επιζήμιες συμβάσεις» κατά το παρελθόν. Εντύπωση προκάλεσε ότι υπό αυτόν τον χαρακτηρισμό ενέταξε, πέραν των συμβάσεων της περιόδου 2013-14 και εκείνες της περιόδου 2006-7.

Δίνοντας μια πρόγευση των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε σχεδόν στο σύνολό τους τα δημόσια κατασκευαστικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζεται να αρχίσουν προσεχώς και χαρακτήρισε το «πακέτο» αυτό «το μήνυμα ότι έχει έρθει η στιγμή να σταθεί η χώρα στα πόδια της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή