Επιθετική στρατηγική από τον Αλ. Τσίπρα

Επιθετική στρατηγική από τον Αλ. Τσίπρα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασική γραμμή την περιγραφή της Νέας Δημοκρατίας ως βασικής πολιτικής δύναμης που στηρίζει τα πολλαπλώς εννοούμενα συμφέροντα, θα κατέλθει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που πραγματοποιείται στη Βουλή για τα θέματα της παιδείας. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν «διολισθήσει» σε μια ατζέντα η οποία αναδεικνύει επανειλημμένως ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια ακύρωσης κάθε πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία του Δημοσίου σε διάφορους τομείς, κυρίως στην παιδεία. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κατηγορήσει, μεταξύ άλλων, τη Ν.Δ. ότι με τη στάση της αποδεικνύει ότι στηρίζει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών από ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Θα υπερασπιστεί τις παρεμβάσεις στο δημοτικό σχολείο, τονίζοντας ότι πλέον τα ολοήμερα έχουν στην πραγματικότητα αυξηθεί, ενώ αναμένεται να κινηθεί και στη γραμμή των προηγούμενων ημερών στο ζήτημα των Θρησκευτικών. Επί τούτου, από το Μέγαρο Μαξίμου επαναλάμβαναν ότι ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας είναι προετοιμασμένος να απαντήσει και στην κριτική που αναμένουν άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα ασκήσει ο κ. Μητσοτάκης για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισήμαιναν ότι ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί επιθετικά προκειμένου να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε όσους υποστήριξαν ότι η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ανακινήθηκε προκειμένου κάποιοι επιχειρηματίες φιλικοί προς τον ΣΥΡΙΖΑ να ευνοηθούν και να αποκτήσουν έναν σταθμό που θα κατέληγε να είναι φιλοκυβερνητικός. Οπως φαίνεται, ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει την αδυναμία και –κατ’ επέκτασιν– έκπτωση του κ. Βλαδ. Καλογρίτσα από την ιδιότητα του προσωρινού υπερθεματιστή, προκειμένου να υπερασπιστεί αυτό το επιχείρημα. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι μόλις προχωρήσει στο επόμενο βήμα ο κ. Ιβάν Σαββίδης (δηλαδή, για αρχή, να καταθέσει την πρώτη δόση), τότε το θέμα θα κλείσει.

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να διατηρήσει τα υπαρκτά ενδοκομματικά προβλήματα χαμηλά, συνδέεται βεβαίως και με την πραγματοποίηση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 – 16 Οκτωβρίου. Hδη προχθές το βράδυ, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε –παρόντων και προσώπων όπως ο κ. Φ. Κουβέλης και η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου– πρόσκληση σε «προοδευτικές δυνάμεις» να παραστούν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το άνοιγμα του κ. Τσίπρα υπαγορεύεται αφενός από τον σχεδιασμό περαιτέρω ανοίγματος του κόμματός του προς το κέντρο, αφετέρου από την ανάγκη να βρεθεί τρόπος προσέλκυσης προσώπων που θα ήταν χρήσιμα στο κράτος, ενδεχομένως και στην κυβέρνηση, σε μια περίοδο κατά την οποία πολλά στελέχη του υπουργικού συμβουλίου βαθμολογούνται «κάτω από τη βάση». Ο επίλογος όλης αυτής της διεργασίας πιθανότατα θα γραφτεί μετά το Συνέδριο, μέσω ενός ανασχηματισμού που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αρκετά σημαντικός.

Κούλογλου: Δουλειά της κυβέρνησης να έχει φιλικά ΜΜΕ

«Φυσικά και είναι δουλειά της κυβέρνησης να έχει κάποια φιλικά ΜΜΕ». Την απάντηση αυτή έδωσε και μάλιστα με αφοπλιστική φυσικότητα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου κληθείς να σχολιάσει (9,84) την υπόθεση Καλογρίτσα. Το ακόμη πιο απίστευτο όμως είναι ότι ο κ. Κούλογλου όχι μόνον παραδέχθηκε πως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκτήσει ένα δικό του ιδιωτικό κανάλι, αλλά ομολόγησε ότι «ο κ. Καλογρίτσας προφανώς συνήψε μια συμφωνία και με μέλη της κυβέρνησης, αλλά αυτή η συμμαχία δεν ήταν τόσο ισχυρή ώστε να κερδίσει τους αντιπάλους της»! Και με την ίδια φυσικότητα πρόσθεσε πως «όταν η κυβέρνηση έχει όλα τα ΜΜΕ εναντίον της, θέλει να έχει και κάποια φιλικά», δηλώνοντας απογοητευμένος που ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πέτυχε τον στόχο του». Κατόπιν τούτων, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί οι δηλώσεις Κούλογλου έγιναν αμέσως viral στο Διαδίκτυο, που γέμισε με σχόλια του τύπου «κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας πείσει ότι επιθυμεί να φέρει την κάθαρση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή