Τι ζητεί το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του

Τι ζητεί το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε τις επαφές της στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, εν μέσω δημοσιογραφικών πληροφοριών για νέες απαιτήσεις του, για περικοπές στις συντάξεις, στα προνοιακά επιδόματα και επιπλέον φορολογικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Πολλά από αυτά τα μέτρα αποτελούν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εκτός από τη συμμετοχή στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM, η αποστολή του Ταμείου είχε συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές για να συζητήσει και ένα νέο πιθανό πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Αιτία των μεγαλύτερων απαιτήσεων του ΔΝΤ είναι η πεποίθησή του ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του ευρωπαϊκού προγράμματος δεν είναι εφικτοί.

Πηγή των απαιτήσεων του ΔΝΤ είναι η εκτίμηση ότι το τρέχον πρόγραμμα χρειάζεται μικρότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, την Πέμπτη, «δεν θεωρούμε ότι το πρόγραμμα είναι συμβατό με αυτούς τους φιλόδοξους στόχους μεσομακροπρόθεσμα». Αν οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές αρχές επιμένουν στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, τότε πρέπει να δούμε επιπλέον μεταρρυθμίσεις που να τον καθιστούν εφικτό, τόνισε ο ίδιος.

Το ΔΝΤ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του έτους, κάτι που όμως συνέδεσε άμεσα με την πρόοδο στις συζητήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να συζητηθεί στο εκτελεστικό του συμβούλιο πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους του Ταμείου, η οποία επίσης αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τότε.

Ειδικά για τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ θέλει νέες περικοπές στις συντάξεις, ο κ. Ράις δήλωσε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, και αυτό είναι ξεκάθαρα ένα ζήτημα που το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί «διότι σχετίζεται με τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας». Αν και δεν θέλησε να πει πότε θα πρέπει να γίνει αυτό, τόνισε ότι το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ σε σχέση με 2% στην Ευρωζώνη και πρέπει να αντιμετωπισθεί. Στέλεχος του Ταμείου είχε αναφέρει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της οικονομίας τον Σεπτέμβριο ότι το ΔΝΤ δεν ζητεί να καλυφθεί όλο αυτό το έλλειμμα με τη μία.

Πλήρης εμπλοκή

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ τονίζει ότι «εμπλέκεται πλήρως» στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, συμμετέχοντας σε όλες τις συζητήσεις για όλα τα θέματα. Οπως δήλωσε ο κ. Ράις, εκτός από τη συμμετοχή της στη δεύτερη αξιολόγηση κατά την παρουσία της στην Αθήνα, η αποστολή του ΔΝΤ συνέχισε επίσης τις συζητήσεις για ένα νέο πιθανό πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα, με την παροχή και χρηματοδότησης, όπως έχουν ζητήσει οι ελληνικές αρχές. Οι συζητήσεις θα ξαναρχίσουν τον επόμενο μήνα είπε ο κ. Ράις, ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Οπως σημείωσε, μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα με πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, που θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Αλλά αν οι Ευρωπαίοι θέλουν πιο φιλόδοξο στόχο (το πρόγραμμα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), τότε το ΔΝΤ θέλει να δει τις μεταρρυθμίσεις που θα τον επιτύχουν.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δέχθηκε ερωτήσεις και για τις αποκαλύψεις των New York Times, ότι η εσωτερική έκθεση του Independent Evaluation Office για τα προγράμματα της Ευρωζώνης συνάντησε την αντίδραση του προσωπικού του Ευρωπαϊκού Τμήματος, που αρνούνταν να παραδώσει κάποια από τα έγγραφα. Οπως απάντησε, είναι αναπόφευκτο σε μια τόσο μεγάλη αξιολόγηση, όπως αυτή, που διήρκεσε 18 μήνες και για την οποία εξετάσθηκαν δεκάδες χιλιάδες αρχεία, να υπάρχουν κάποια πισωγυρίσματα μεταξύ των υπηρεσιών, αλλά τόνισε ότι τελικά παραδόθηκαν όλα τα έγγραφα που ζητήθηκαν. Οπως εκτίμησε μάλιστα, αυτή η εσωτερική αξιολόγηση είναι πολύ ισχυρή στο ΔΝΤ και μπορεί οι συστάσεις της να μην είναι δεσμευτικές αλλά η γενική διευθύντρια απάντησε και παρουσίασε ένα πρόγραμμα εφαρμογής μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή