Διμερής πριν από την πολυμερή για Κυπριακό, η θέση της Αθήνας

Διμερής πριν από την πολυμερή για Κυπριακό, η θέση της Αθήνας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό είναι για το Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο διμερούς συνάντησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πριν από τις 12 Ιανουαρίου, ημερομηνία πραγματοποίησης της πολυμερούς διάσκεψης που θα ακολουθήσει την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος, όπως αυτή καθορίστηκε από κοινού χθες τα ξημερώματα από τους δύο ηγέτες κ. Ν. Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε χθες σε μάλλον εποικοδομητικό τόνο, έπειτα από τη γνωστοποίηση της απόφασης των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, τονίζοντας, ωστόσο, ότι της πολυμερούς θα πρέπει να προηγηθεί η διμερής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, θα συνιστά πρακτικά ανατροπή της πάγιας θέσης της κυβέρνησης για διμερή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπου θα επιλυθούν οι λεπτομέρειες των εγγυήσεων και της ασφάλειας, προκειμένου η πολυμερής να μη μετατραπεί σε πεδίο συμψηφισμού ανάμεσα σε ζητήματα όπως ο κατοχικός στρατός και το εδαφικό.

Επ’ αυτού, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος χαιρέτισε μεν την επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, επισήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα εντείνει τις προσπάθειες ώστε και στο πλαίσιο της Ε.Ε. να καταστεί εφικτή η σύγκλιση για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Και υπογράμμισε πως «μόνο επί τη βάσει αυτής της συνεννόησης, στο πλαίσιο και διμερών ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.».

Από την Αθήνα εκπέμπεται κλίμα ενότητας ανάμεσα στις ηγεσίες Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, όπως είναι γνωστό στα κυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε χθες νωρίς το πρωί τον κ. Τσίπρα για τα αποτελέσματα του τετράωρου δείπνου του με τον κ. Ακιντζί.

Επί της ουσίας, το σκηνικό των διαπραγματεύσεων θα μεταφερθεί στη Γενεύη, όπου, βάσει τουλάχιστον όσων ανακοίνωσε ο κ. Αναστασιάδης, θα πραγματοποιηθούν τριήμερες δικοινοτικές επαφές (9-11 Ιανουαρίου 2017), ενώ στις 12 του ιδίου μήνα θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για το Κυπριακό με τις εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά και με όσα εκ των εμπλεκομένων μερών απαιτείται.

Ο κ. Τσίπρας συνάντησε χθες το πρωί τον κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος αργότερα το απόγευμα υποδέχθηκε τον κ. Εϊντε στο ΥΠΕΞ. Ο κ. Κοτζιάς δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο κ. Εϊντε επισήμανε ότι υπήρξε ενδελεχής συζήτηση για θέματα των εγγυήσεων και της ασφαλείας, που αποτελούν τα βασικά ζητήματα που εμπλέκουν την Ελλάδα και την Τουρκία ως εγγυήτριες δυνάμεις. Τόνισε, δε, ότι τα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια είναι αποκλειστικά κυπριακής ιδιοκτησίας. Ο κ. Εϊντε δήλωσε ότι «είμαστε σε ευαίσθητη φάση της διαδικασίας» και προανήγγειλε ότι αύριο θα βρίσκεται στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή