ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόβοι για την επόμενη μέρα των παροχών

maximou2
10s4syntaxioyxoi

Τις αντιδράσεις των δανειστών, οι οποίες στην πράξη θα φανούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και όχι τόσο μέσω δημόσιων τοποθετήσεων, καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση μετά την απόφαση να ανακοινωθεί η διάθεση 617 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί δυσφορία, κυρίως διότι δεν υπήρξε ενημέρωση των εταίρων πριν από την ανακοίνωση των μέτρων αυτών, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. «Δεν νομίζω ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Και αυτοί καταλαβαίνουν τις αντοχές και του κόσμου και της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Οσον αφορά την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι αποτελεί υπαναχώρηση σε σχέση με τη συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι το καλοκαίρι. Θεωρούν, όμως, ότι η Ευρώπη, με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και το βάρος που έχει –κατά συνέπεια– επιφορτισθεί η Ελλάδα, «δεν διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο για να αντιδράσει σε αυτό το θέμα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπεραμύνθηκε χθες των κυβερνητικών χειρισμών και έσπευσε να δηλώσει (Star) ότι η παροχή προς τους συνταξιούχους, που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, «αποτελεί μια δαπάνη η οποία δεν θέτει σε κανέναν απολύτως κίνδυνο τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016».

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν, σε όλους τους τόνους, χθες να αποσυνδέσουν τις παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. «Οταν σχεδιάσαμε αυτά τα μέτρα, σε καμία περίπτωση δεν σκεφτήκαμε τις πρόωρες εκλογές», δήλωσε (ΕΡΤ) ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Οσον αφορά την επιλογή να ανακοινωθούν τα μέτρα το βράδυ της Πέμπτης και όχι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση επέλεξε τον χρόνο εκτιμώντας ότι έτσι θα έχει μεγαλύτερη επικοινωνιακή αξιοποίηση μια θετική κίνηση. Ειδικότερα, αποφασίσθηκε να γίνει η ανακοίνωση των μέτρων την Πέμπτη προκειμένου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μιλήσουν στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, να έχουν να αντιπαραθέσουν τις παροχές στην κριτική που υφίσταται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση. Σε διαφορετική περίπτωση, «θα το ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του οποίου κλείνει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, και το θέμα δεν θα συζητείτο περισσότερο», αναφέρει συνεργάτης του κ. Τσίπρα.

Βεβαίως, το κεντρικό κυβερνητικό μέτωπο παραμένει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, για την οποία ο κ. Τσίπρας προετοιμάζει κύκλο επαφών με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, σε αναζήτηση μιας πολιτικής συμφωνίας. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να δεχθεί επιπλέον μέτρα για μετά το 2018. Οπως υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι σαφής και κατηγορηματική η δήλωση του πρωθυπουργού και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε πίσω από αυτή τη δέσμευση». Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί σημείο ισορροπίας, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει λήψη νέων μέτρων.