Πολλαπλές προκλήσεις στο Αιγαίο

Πολλαπλές προκλήσεις στο Αιγαίο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών οδηγούν πολλούς εξ όσων παρατηρούν όσα συμβαίνουν στις δύο πλευρές του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια, στο συμπέρασμα ότι τα ελληνοτουρκικά οδηγούνται σε μια «τέλεια καταιγίδα», η οποία, μάλιστα, έχει ως πιθανή εκδήλωσή της τους πρώτους μήνες του 2017. Η εκκρεμότητα του Κυπριακού αλλά και η απόφαση της Αγκυρας να προχωρήσει σε διακοπή της νατοϊκής δράσης στο Αιγαίο στις αρχές του ερχόμενου χρόνου, αναδεικνύουν την τουρκική πρόθεση να ελαχιστοποιήσει το περιθώριο αντιδράσεων της Αθήνας.

Παράλληλα, η καθημερινή δραστηριότητα των τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο, αλλά και μια νέα τακτική διαρροών προς τον τουρκικό Τύπο περί «κρίσης» σε περιοχές όπως τα Ιμια, δείχνουν ότι η Αγκυρα επιθυμεί τη συντήρηση της έντασης στο Αρχιπέλαγος. Σε αυτό το πλαίσιο, από την ελληνική πλευρά υπάρχει ρητή εντολή, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, για αυτοσυγκράτηση.

Η πολυμερής διάσκεψη

Οσον αφορά το Κυπριακό, στις 12 Ιανουαρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη στην οποία έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι θα βρίσκεται ο ίδιος ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία, αλλά και η Κομισιόν, ενδεχομένως διά του προέδρου της κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε προχθές και κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ότι οι διμερείς διαβουλεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι προϋπόθεση για «επιτυχή έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης» για το Κυπριακό.

Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι η Αγκυρα δεν είναι ιδιαίτερα βιαστική για την πραγματοποίηση του διμερούς ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν. Οι επαφές ανάμεσα στους δύο γενικούς γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί. Κάτι που είναι εκ των ων ουκ άνευ και ασκεί πίεση στην Αθήνα, η οποία έχει περιγράψει τη συγκεκριμένη συνάντηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πολυμερή. Ενας από τους λόγους που η Αθήνα επιθυμεί την πολυμερή, είναι η επί της αρχής συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Επίσης, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να αποφύγει τον κίνδυνο μετατροπής της πολυμερούς της Γενεύης σε φόρουμ ανάδειξης του συνόλου των τουρκικών διεκδικήσεων όχι μόνο ως προς το Κυπριακό ζήτημα, αλλά και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εως τις 12 Ιανουαρίου θα πρέπει να κερδηθεί και ένα δεύτερο στοίχημα, η εναρμόνιση των Αθηνών με τη Λευκωσία που, όπως φάνηκε από τη συνάντηση των κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη, εξακολουθεί να μην είναι πλήρης.

Στο Αιγαίο, η Τουρκία ακολουθεί μια σταθερή τακτική διεκδίκησης περιοχών σε όλο το πλάτος του Αρχιπελάγους, ως μόνιμων πεδίων βολής. Πρόκειται για μια παλαιά τουρκική διεκδίκηση, η οποία, ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται πράξη, όπως φαίνεται και από τις σχετικές οδηγίες προς ναυτιλλομένους που εξεδόθησαν το βράδυ της Τετάρτης (NAVTEX υπ’ αριθμόν 821/16, 822/16 και 823/16). Ως καινούργια πρακτική αντιμετωπίζονται οι διαρροές που πραγματοποιούν οι Τούρκοι προς τα ΜΜΕ της χώρας τους περί εστιών «έντασης» στο Αιγαίο.

Πλέον, ενδεικτικό παράδειγμα η χαρακτηρισθείσα ως «ένταση» στα Ιμια την περασμένη Πέμπτη, όταν ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά διαγκωνίζονταν να λάβουν καλύτερες θέσεις, με αποτέλεσμα να εμφανισθούν για περίπου 40 λεπτά δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής της γειτονικής χώρας.

Το περιστατικό, το οποίο χαρακτηρίζεται τόσο από τις στρατιωτικές όσο και από τις λιμενικές αρχές της Ελλάδας ως «απολύτως σύνηθες», έλαβε τεράστιες διαστάσεις στη γειτονική χώρα. Αντιθέτως, ως λίγο περισσότερο ανησυχητικές αντιμετωπίζονται οι διαρκείς εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή