Προετοιμασία της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν

Προετοιμασία της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό την προετοιμασία της διμερούς συνάντησης ανάμεσα στον κ. Αλ. Τσίπρα και τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου. Πηγές της «Κ» ανέφεραν ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Αγκυρα ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Δ. Παρασκευόπουλος, επίσκεψη την οποία ο Τούρκος ομόλογός του κ. Ουμίτ Γιαλτσίν θα ανταποδώσει, ερχόμενος στην Αθήνα. Με βάση τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια, γίνεται σαφές ότι, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 17 Δεκεμβρίου, οι Τούρκοι επιθυμούν να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν η διμερής συνάντηση των  κ. Τσίπρα και Ερντογάν που η Αθήνα έχει θέσει ως προϋπόθεση για συμμετοχή στην πολυμερή της 12ης Ιανουαρίου.

Δεδομένου ότι για την πολυμερή της 12ης Ιανουαρίου έχουν ήδη εκδηλώσει την απόφασή τους να παρίστανται η Τουρκία, η Ε.Ε., τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) που θα βρίσκονται στην αντιπροσωπεία υπό τον νέο γ.γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτιέρες, είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό πως η Αθήνα θα μπορούσε να αποφύγει τη συνάντηση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ακόμη και αν οι πρώτες επαφές προχωρήσουν σε κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβασμού ανάμεσα στις παριστάμενες πλευρές στις 12 Ιανουαρίου, τότε θα επαναληφθεί μια συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα σε όλους τους βασικούς πρωταγωνιστές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα ενημερώσει σήμερα τους εκπροσώπους των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς.

Χθες, στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε η τελευταία για το 2016 συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν ξανά στις 4 Ιανουαρίου, ενώ έως τότε πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μετάβαση του κ. Αναστασιάδη στην Αθήνα για επαφές με τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα. Μετά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος σε ορισμένα θέματα «και υπάρχουν και άλλα που θα συζητηθούν στις 4 του Γενάρη, αφού προετοιμαστούν προηγουμένως με εντατικές διαβουλεύσεις που θα έχουν οι διαπραγματευτές». Σε λιγότερο διπλωματικό ύφος κινήθηκε στις δηλώσεις που έκανε, μετά τη συνάντηση, ο κ. Ακιντζί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε ότι η θέση «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός» δεν θα οδηγήσει σε αποτελέσματα τις διαπραγματεύσεις. Και επισήμανε: «Στο πεδίο των εγγυήσεων επιθυμούμε να δούμε την Τουρκία να εγγυάται το νέο καθεστώς. Αυτό δεν το αποδέχονται οι Ελληνοκύπριοι. Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις». Ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε, επίσης, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία προκειμένου να μεταφερθεί το κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο στη Δύση και, μάλιστα, απέκλεισε την έναρξη εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή