Οι περιοδείες συντηρούν προεκλογικό κλίμα

Οι περιοδείες συντηρούν προεκλογικό κλίμα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια των εξορμήσεων του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών στην περιφέρεια, αμέσως μετά την έλευση του νέου έτους, προγραμματίζει το επιτελείο του Μαξίμου. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουν να ανακόψουν τη φθορά που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αλλά και να επικοινωνήσουν καλύτερα το κυβερνητικό έργο, που θεωρούν ότι δεν γίνεται κατανοητό σε όλη του την έκταση από τους πολίτες. Ετσι, συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι και ο ίδιος αλλά και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνητικού σχήματος θα συνεχίσουν τις περιοδείες για να αποκατασταθεί η άμεση επαφή με την κοινωνική βάση. Βεβαίως, όπως είναι αναμενόμενο, αυτές οι κινήσεις του Μαξίμου συντηρούν στην επικαιρότητα τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Είναι σαφές ότι οι περιοδείες εξυπηρετούν και τον στόχο ετοιμότητας σε περίπτωση που επιλεγεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Την ίδια στιγμή, με προσωποποιημένη επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, το Μαξίμου ανεβάζει του τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στην κυβερνητική ηγεσία θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να αποτελεί το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και ότι υπερτερεί έναντι του κ. Μητσοτάκη σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Χθες, το Μαξίμου κατέστησε σαφές ότι το διαρκές αίτημα της Ν.Δ. για πρόωρες εκλογές θα απαντάται με παραπομπή στις πρόσφατες παροχές και στη στάση της Ν.Δ. έναντι αυτών αλλά και με επιθέσεις κατά του κ. Μητσοτάκη επικεντρωμένες στα σημεία εκείνα που θεωρούν οι επιτελείς του κ. Τσίπρα ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ευάλωτος.

Ετσι, οι χθεσινές αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε δυνατότητα περιστολής δαπανών στο Δημόσιο «μεταφράστηκαν» από το Μαξίμου σε προαναγγελία «χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο». Παράλληλα, το Μαξίμου υπερασπιζόμενο την πρόσφατη τροπολογία που ανοίγει παράθυρο μονιμοποιήσεων και χορήγησης αυξήσεων στους ΟΤΑ, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «απειλεί με ανεργία όλους αυτούς τους δημοσίους υπαλλήλους». Ετσι, λίγες μόλις ημέρες μετά τη με σαφή προεκλογικά χαρακτηριστικά παροχή βοηθήματος προς τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση επιχειρεί να προσεταιριστεί τον ευρύτερο χώρο των εργαζομένων στο Δημόσιο, με παραινέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση του τύπου «να σέβεται το ψωμί του μεροκαματιάρη, χρονιάρες μέρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπ. Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπεραμύνθηκε χθες της επίμαχης τροπολογίας για τους ΟΤΑ, κάνοντας λόγο για «αυτονόητες παρεμβάσεις της κυβέρνησης», παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω τροπολογία δεν κατατέθηκε από κάποιον υπουργό, ακριβώς εξαιτίας διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά με πρωτοβουλία βουλευτών. Ο κ. Σκουρλέτης θέλησε να διασκεδάσει, επίσης, την εκτίμηση ότι η σχετική τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για μαζικές μονιμοποιήσεις με επιπτώσεις στον δημοσιονομικό προγραμματισμό, λέγοντας ότι η εκτίμηση αυτή δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν στελέχη που εκφράζουν τον προβληματισμό τους με επίκεντρο την εν λόγω τροπολογία, η οποία έρχεται επί της ουσίας να ανατρέψει μνημονιακές δεσμεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή