«Ανοιχτή» η παρουσία Τσίπρα, Ερντογάν στη Γενεύη

«Ανοιχτή» η παρουσία Τσίπρα, Ερντογάν στη Γενεύη

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η πολυμερής διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου να μην πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών άφησε χθες ο επονομαζόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Χουσεΐν Οζγκιουργκούν. Ενώ και από την Αθήνα κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η διάσκεψη της Γενεύης να μην πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Οζγκιουργκούν είπε: «Δεν έχω δει μέχρι τώρα μια ξεκάθαρη ανακοίνωση, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργού. Η Βρετανία ίσως να συμμετάσχει ως εγγυήτρια δύναμη σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών. Και η Τουρκία στο τέλος θα ανακοινώσει ανάλογα το επίπεδο συμμετοχής της. Εάν χρειαστεί ο υπουργός Εξωτερικών, εάν χρειαστεί ο πρωθυπουργός και βεβαίως εάν χρειαστεί ο πρόεδρος. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζω, θα το αξιολογήσει η τουρκική κυβέρνηση και ο κύριος πρόεδρος». Από την ελληνική πλευρά δεν σχολιάζουν, βεβαίως, τις δηλώσεις του κ. Οζγκιουργκούν. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι το Μαξίμου εργάζεται ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσία του κ. Αλ. Τσίπρα στη διάσκεψη της Γενεύης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι τίποτε δεν θα τελειώσει στις 12 Ιανουαρίου. Αντιθέτως, θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές με σκοπό την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες φέρνουν στην επιφάνεια τα σενάρια μιας μακράς (open end) διαδικασίας στη Γενεύη. Κάτι που σημαίνει ότι στις 12/1 θα μπορούσε απλά θα εκκινήσει μια διαδικασία στην οποία οι πρώτες επαφές να πραγματοποιηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και, εν συνεχεία, εφόσον σημειωθεί σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, να ακολουθήσει μια διάσκεψη σε επίπεδο ηγετών, προκειμένου να επικυρώσει τα αποτελέσματα όσων θα έχουν ήδη συμφωνηθεί. Το γεγονός ότι ούτε η Αθήνα ούτε η Αγκυρα έχουν επισήμως ανακοινώσει (πέρα από τη δημόσια πρόθεση που έχει εκδηλώσει ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραστεί στη Γενεύη) το επίπεδο εκπροσώπησης αναδεικνύει και τη δυσκολία που υπάρχει στις διπλωματικές επαφές των προηγούμενων ημερών. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι, σε μια τέτοια πολυεπίπεδη και ουσιαστική διαδικασία, θα μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο του και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέσω των πέντε χωρών-μόνιμων μελών του, που δεν θα είναι a priori παρούσες στην πρώτη διάσκεψη της πολυμερούς στη Γενεύη.

Στο περιθώριο του έντονου παρασκηνίου που φαίνεται να αναπτύσσεται στο ζήτημα του Κυπριακού, η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι διεθνείς παράγοντες που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στο ζήτημα. Σκοπός του πρωθυπουργού και του επιτελείου του είναι να καταστήσουν σαφείς τις ελληνικές θέσεις, αλλά και να διασφαλίσουν ότι η πολυμερής διάσκεψη της Γενεύης θα γίνει με την παρουσία των περισσότερων δυνατών εκπροσώπων κρατών και διεθνών οντοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας συνομίλησε χθες με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την υποστήριξη της κ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οπως είναι γνωστό, η Βρετανία είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου και είναι διατεθειμένη να αποδεσμεύσει μέρος του εδάφους που διατηρεί στο νησί, προκειμένου να διευκολυνθούν πτυχές των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων, όπως το εδαφικό. Σε διεθνές επίπεδο οι επαφές θα εντατικοποιηθούν προκειμένου να υπάρξουν συνομιλίες με εκπροσώπους όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και εκείνων που διαδραματίζουν ρόλο μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας (υπενθυμίζεται η επαφή που ήδη είχε ο κ. Τσίπρας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν). Ως εκ τούτου, επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλία και τη Γερμανία θα είναι σε εξέλιξη σε πολλαπλά επίπεδα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, γύρο επαφών εντός και εκτός Ελλάδος θα έχει και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς (με τον γ.γ. ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βρετανίας Αλαν Ντάνκαν και, σήμερα, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε), ενώ τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει κοινή εθνική γραμμή με τους αρχηγούς των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Το κλίμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ήταν θετικό, γεγονός το οποίο καλλιεργεί προσδοκίες για συναίνεση σε αυτό το μείζον, εθνικής σημασίας, θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή