Μονόδρομος τα νέα επώδυνα μέτρα

Μονόδρομος τα νέα επώδυνα μέτρα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σάλπισμα της υποχώρησης της κυβέρνησης από τη θέση «δεν πρόκειται να συζητήσουμε επιπλέον μέτρα για μετά το 2018», το οποίο σηματοδοτήθηκε με τη γνωστοποίηση ότι, πλέον, η Αθήνα είναι έτοιμη να συζητήσει έναν ενισχυμένο «κόφτη» για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, την ίδια στιγμή, αναγκάζει την κυβέρνηση στην αναζήτηση νέου, θετικού αφηγήματος.

Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης υπαγορεύεται από τη διαπίστωση ότι οι προσδοκίες για υποχώρηση της άλλης πλευράς, υπό τον κίνδυνο επανεμφάνισης του «ελληνικού προβλήματος» ως παράγοντα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης, δεν πρόκειται να ευοδωθούν.

Η κυβέρνηση έσπευσε να διακηρύξει ότι δεν είναι αυτή που πιέζεται χρονικά και χρηματοδοτικά στη δεδομένη συγκυρία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πίεση βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Οι εταίροι, ωστόσο, δεν έδειξαν να επείγονται για επανάληψη των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Και η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στον άμεσο κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί η εύθραυστη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Ο συμβιβασμός με την οδυνηρή πραγματικότητα μιας νέας δέσμης μέτρων δείχνει σχεδόν μονόδρομος και η στρατηγική της Αθήνας αναπροσανατολίζεται με δύο στόχους: να εξασφαλίσει κατά το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα για την υποχώρηση, κυρίως όσον αφορά τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα για μετά το 2018 αλλά και σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και, κατά δεύτερον, να πείσει ότι τα όποια μέτρα συμφωνηθούν δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθούν, διότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται σε ρυθμούς υπεραπόδοσης όσον αφορά τους στόχους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει για άλλη μία φορά να διαχειρισθούν τη δυσαρέσκεια μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ηδη οι πρώτες αντιδράσεις εκφράστηκαν από την κίνηση «53+», ενώ και μεμονωμένοι βουλευτές εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι στην προοπτική να κληθούν να ψηφίσουν επιπλέον μέτρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει καθυστερήσει ούτως ή άλλως, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σε κεντρικό κομματικό επίπεδο ως προς την πορεία σε σχέση με το πρόγραμμα. Επιπλέον, επανέρχεται η κριτική ότι δεν μπορεί στο όνομα της διατήρησης της εξουσίας να γίνονται συνεχώς υποχωρήσεις.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται να προβληματίζονται και από τον αντίκτυπο που θα έχει ένα νέο πακέτο μέτρων στους πολίτες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και με βάση την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που φθάνουν στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου, έπειτα από μια σημαντική υποχώρηση που κατεγράφη το φθινόπωρο, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν δείγματα σταθεροποίησης, ακόμα και ανάκαμψης. Αυτή την τάση ο κ. Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα ήθελαν να τη δουν να διατηρείται και να συνεχίζεται. Ωστόσο, ένας νέος επώδυνος συμβιβασμός θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στο εκλογικό σώμα και θα απειλήσει με νέα μείωση των ποσοστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πίεση που υφίστανται οι βουλευτές.

Την ίδια στιγμή, η νέα καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και η προοπτική υιοθέτησης επιπλέον μέτρων επαναφέρουν την γκρίνια από την πλευρά των βουλευτών για μειωμένες κυβερνητικές επιδόσεις στα ζητήματα καθημερινότητας. Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται δέκτης παραπόνων από βουλευτές ότι η κυβέρνηση δεν φροντίζει για πρωτοβουλίες και κινήσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα να τους στερεί την επιχειρηματολογία που θα μπορούσαν να αρθρώσουν έναντι της κριτικής που δέχονται.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί το πρώτο μεγάλο μέτωπο κινητοποιήσεων για τη νέα χρονιά, καθώς οι αγρότες έχουν προαναγγείλει την πρόθεσή τους να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς τους και για τη συνολικότερη κυβερνητική πολιτική.

Επικοινωνιακά, η κυβέρνηση ετοιμάζει αντεπίθεση με σειρά εκδηλώσεων ανά τη χώρα για την προβολή του θετικού απολογισμού της δεύτερης επετείου από την εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή