Ευελιξία και ρεαλισμό θεσμών – Αθήνας ζητεί ο Στουρνάρας

Ευελιξία και ρεαλισμό θεσμών – Αθήνας ζητεί ο Στουρνάρας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεαλισμό και ευελιξία, τόσο από τους εταίρους και τους θεσμούς όσο και από την ελληνική πλευρά, ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.

Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Wharton Club of Greece τόνισε ότι αν εκπληρωθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις «θα ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω εκταμίευση δόσεων αλλά και για τη συζήτηση της παραμετροποίησης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, με δυνητική εφαρμογή τους μετά το 2018». Οπως σημείωσε, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιήσει μια θετική αλληλουχία εξελίξεων, καθώς «θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος. Αυτό θα βελτιώσει τη ρευστότητα των τίτλων, θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους και θα διευκολύνει τη διατηρήσιμη επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος, ενισχύοντας το τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα επιταχύνουν την επιστροφή καταθέσεων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την πλήρη κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών».

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι συνολικά η Ζώνη του Ευρώ αντιμετωπίζει προκλήσεις και κινδύνους και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Μερικές από τις προκλήσεις είναι πολιτικής φύσεως και σχετίζονται με τις λαϊκίστικες και αντιευρωπαϊκές απόψεις που ακούγονται με αφορμή το κύμα προσφύγων, ενώ άλλες σχετίζονται με τα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση της Ζώνης του Ευρώ. Τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ζώνη του Ευρώ, ενώ η διευκολυντική νομισματική πολιτική στηρίζει την ανάκαμψη. Ομως, επιβάλλεται να γίνουν ακόμη περισσότερα. Η ΕΚΤ ανέλαβε δυσανάλογο βάρος στην προηγούμενη κρίση και επιτέλεσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το καθήκον της, συμβάλλοντας στη διάσωση της Ευρωζώνης. Τώρα πρέπει να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα ενδεικτικά ανέφερα προηγουμένως. Οσον αφορά την Ευρώπη, η απάντηση στις προκλήσεις είναι περισσότερη, όχι λιγότερη Ευρώπη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις μεταρρυθμίσεις υπογραμμίζοντας ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, καθώς και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, θα προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις, θα αυξήσουν την απασχόληση, την παραγωγικότητα και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και θα καταστήσουν την οικονομία ανθεκτικότερη σε μελλοντικές διαταραχές». «Σήμερα», συνέχισε, «αναγκαία προϋπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης είναι πρωτίστως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο νέο πρόγραμμα. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν ακόμη και ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και στην περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και στη βελτίωση της διαχείρισής του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή