Κινήσεις από τους δανειστές αναμένει η κυβέρνηση

Κινήσεις από τους δανειστές αναμένει η κυβέρνηση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν αποδεχθεί κανείς την κυβερνητική προσέγγιση ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι θέμα πολιτικής απόφασης και όχι ζήτημα εκκρεμοτήτων και απόστασης στη διαπραγμάτευση, τότε, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και το ορόσημο του Eurogroup, απομένει υπεραρκετός χρόνος. Ωστόσο, καθώς οι μέρες περνούν η μία μετά την άλλη και οι προσδοκίες για κινητικότητα και πρωτοβουλίες διαψεύδονται, το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο ζοφερό. Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν επιθυμεί να εμφανισθεί ως επισπεύδουσα στην παρούσα συγκυρία, καθώς εξακολουθεί να επενδύει στην εκτίμηση ότι είναι οι άλλοι που επείγονται περισσότερο για κλείσιμο της αξιολόγησης, προκειμένου να αποφύγουν την επανεμφάνιση του ελληνικού ζητήματος ως απειλής ευρύτερης αστάθειας.

Ωστόσο, η πίεση για νέα μέτρα, η απουσία ξεκάθαρου σχεδίου για τον κυβερνητικό βηματισμό και η επιστροφή της ανησυχίας και της αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον, προκαλούν έκδηλη νευρικότητα και αντιφατικές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών. Ετσι, ενώ οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη μείωση του αφορολογήτου, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, δήλωσε χθες (WSJ) ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε βούληση να δεσμευθεί επί συγκεκριμένων μέτρων και ότι η μόνη δέσμευση μπορεί να αφορά την επέκταση του «κόφτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του (TVXS) ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οποιοδήποτε μέτρο πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί το 2015 και το 2016. «Οτιδήποτε ακούγεται που είναι πέραν αυτής της συμφωνίας πιστεύω ότι δεν θα βοηθάει ούτε στην κοινωνική βιωσιμότητα, ούτε στο να βγει η χώρα στις αγορές έστω στο τέλος του 2017 όπως είναι και ο βασικός στόχος και του προγράμματος και δικός μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, τα όσα είπε σε σχέση με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, ξύπνησαν μνήμες του πρώτου εξαμήνου του 2015. Ετσι, ενώ ανέφερε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει «ει δυνατόν χθες», σε ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης έναντι συνεχόμενων πιέσεων από τους δανειστές, μίλησε για «επιμονή». «Δεν είναι η ασφυκτική οικονομική κατάσταση η οποία υπήρχε το 2015. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε κάποιους μήνες μπροστά μας που θα μπορούσε η κυβέρνηση, η χώρα, με ίδια μέσα να προχωρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει, όμως, ότι «δεν θέλουμε να αλλάξει το κλίμα ευρύτερα για την ελληνική οικονομία με την καθυστέρηση και δεν θέλουμε να χάσουμε ημερομηνίες σαν αυτή που αφορά την ποσοτική χαλάρωση».

Ενόχληση

Σε διαφορετική γραμμή από την επίσημη κάθετη άρνηση σε οποιοδήποτε νέο μέτρο εμφανίσθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ψηφίσει προληπτικά μέτρα. «Μπορούμε να ψηφίσουμε μια συμφωνία με προληπτικά ελαφριά μέτρα, μέτρα που θα έχουν αντιστάθμισμα να μην υποφέρει η κοινωνία, να τελειώσει η αξιολόγηση και να πάμε μπροστά», δήλωσε (ΑΝΤ1), προκαλώντας μάλλον ενόχληση στο Μαξίμου.

Πάντως, η δήλωση του κ. Βέττα, πέραν του ότι αποτελεί «σάλπισμα υποχώρησης», αντικατοπτρίζει και την αγωνία που αρχίζει να διαμορφώνεται από τις ενδείξεις ότι ήδη αρχίζει να απειλείται η εύθραυστη σταθερότητα της οικονομίας, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση για να αποκρούσει τις απαιτήσεις για νέα μέτρα. Ενδείξεις όπως η άνοδος στις αποδόσεις ελληνικών ομολόγων και η σημαντική αύξηση στην εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή