Εφημερεύοντα χωρίς αξονικούς τομογράφους

Εφημερεύοντα χωρίς αξονικούς τομογράφους

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Την προηγούμενη Πέμπτη προσήλθε ασθενής με εγκεφαλικό επεισόδιο στην εφημερία του Σισμανογλείου. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο πάλι αυτόν τον καιρό δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Διακομίστηκε στο “Αμαλία Φλέμινγκ” για αξονική τομογραφία. Ομως ο εκτυπωτής του αξονικού ήταν χαλασμένος. Οι απαντήσεις δόθηκαν προφορικά από το τηλέφωνο». Το παράδειγμα αυτό αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για να επαναφέρει το μείζον ζήτημα της παλαιότητας ή και της απουσίας σε πολλές περιπτώσεις ιατρικών μηχανημάτων και συγκεκριμένα των αξονικών τομογράφων στο ΕΣΥ.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς να διαθέτουν σε λειτουργία αξονικό τομογράφο, με αποτέλεσμα επείγοντα περιστατικά να διακομίζονται σε άλλες δομές, δημόσιες ή ιδιωτικές, για να γίνει διάγνωση, ενώ νοσοκομεία κοντά σε βασικές οδικές αρτηρίες που δέχονται τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων επίσης δεν έχουν αξονικούς τομογράφους. «Από τη Λάρισα έως την Αθήνα, στα νοσοκομεία που είναι ανεπτυγμένα στην εθνική οδό, δεν λειτουργεί αξονικός τις περισσότερες ώρες το 24ωρο», επισημαίνει η ομοσπονδία και προσθέτει ότι παλαιοί αξονικοί τομογράφοι δεν μπορούν να επισκευαστούν γιατί δεν κυκλοφορούν πια ανταλλακτικά στην αγορά (π.χ. Νοσοκομείο Λαμίας). Φθάνουν στο σημείο να ζητούν και να παίρνουν ανταλλακτικά από παροπλισμένους αξονικούς ιδίου τύπου από άλλα νοσοκομεία. Σε αξονικούς νοσοκομείων δεν χορηγεί άδεια λειτουργίας ο «Δημόκριτος» (π.χ. νοσοκομείο Καρπενήσι), λόγω ακαταλληλότητάς τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΕΣΥ σε σχέση με τους αξονικούς τομογράφους έχει ως εξής: 19 νοσοκομεία που εφημερεύουν δεν έχουν καθόλου αξονικό τομογράφο (μεταξύ αυτών το «Ελενα Βενιζέλου», «Αγλαΐα Κυριακού», Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονικής). Σε πέντε νοσοκομεία δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή λόγω βλαβών, ενώ σε 14 οι αξονικοί υπολειτουργούν –μόνο την πρωινή βάρδια ή λίγες ημέρες την εβδομάδα– λόγω βλαβών ή λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι «οι διοικήσεις των νοσοκομείων για την προμήθεια νέων αξονικών έπαψαν να απευθύνονται στον Παύλο Πολάκη. Γνωρίζουν ότι η επαρκής χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι μόνο “για την τηλεόραση”. Απευθύνονται σε μεγάλα ιδρύματα της χώρας (Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ιδρυμα Μποδοσάκη, Ωνάσειο κ.ά.). Οι ίδιοι υπουργοί Υγείας κατευθύνουν τους φορείς και τις διοικήσεις να απευθυνθούν για δωρεά αξονικών τομογράφων σε μεγάλα ιδρύματα της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή