ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί

skoyrletis-i-apli-analogiki-tha-efarmostei-2180452

Εκ των ων ουκ άνευ η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας χθες στη Βουλή και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη. Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την ΚΕΔΕ για τις διοικητικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποχώρησε την τελευταία στιγμή από τον διάλογο και χαρακτήρισε τη στάση του ακατανόητη.

Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αποδυνάμωση των αρμοδιοτήτων του δημάρχου και υπερασπίστηκε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη. Σημείωσε συγκεκριμένα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο κ. Σκουρλέτης συναντά κατ’ ιδίαν δημάρχους από όλη την Ελλάδα, ότι ο θεσμικός συνομιλητής του υπουργείου είναι η ΚΕΔΕ. «Οφείλω να σας επισημάνω ότι ο διάλογος γίνεται με τα θεσμικά όργανα, βεβαίως έχει δικαίωμα ο καθένας να συζητάει με όποιον θέλει και με όποιον δήμαρχο επιθυμεί, αλλά όταν λέμε διάλογο θεσμικά συγκροτημένο για την Αυτοδιοίκηση, αυτός είναι ο διάλογος με τα θεσμικά όργανα και αυτός είναι η ΚΕΔΕ. Αρα η παράκαμψη δεν λύνει το ζήτημα του διαλόγου», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης.

Προσέθεσε δε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να μη σας αρέσει ο κ. Πατούλης… Τι να κάνουμε τώρα; Ο θεσμικός σας συνομιλητής είναι ο κ. Πατούλης. Με αυτόν πρέπει να συζητήσετε».

Υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής επιλογής για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Από πού και ώς πού η αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων αποτελεί προσπάθεια άλωσης και δεν αποτελεί προσπάθεια αλλοίωσης της ψήφου των πολιτών, όταν το 18%, το 20%, το 25% της πρώτης Κυριακής λαμβάνει μια θηριώδη τελικά πλειοψηφία στη δεύτερη Κυριακή της τάξεως των 3/5;».

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι καταλαβαίνει ότι στην κεντρική πολιτική σκηνή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις… Κατηγόρησε μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία ότι βρίσκεται στη γραμμή του Σόιμπλε και του ΔΝΤ και ότι απεργάζεται άσχημα σενάρια εναντίον των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση. Ομως οι «εχθροί» στην κεντρική πολιτική σκηνή που τους χωρίζει χάος σε ιδεολογικό επίπεδο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, σε τοπικό επίπεδο μπορούν να γίνουν «φίλοι», να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν. «Η απλή αναλογική δεν συμβάλλει σε μια λογική ευρύτερων συνθέσεων; Η τοπικότητα των προβλημάτων διευκολύνει μια τέτοια αντιμετώπιση», κατέληξε.