Προσδοκίες από την Ουάσιγκτον

Προσδοκίες από την Ουάσιγκτον

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ένα τηλεφώνημα μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αντανακλούσε τη βούληση των δύο πλευρών να φτάσουν σε συμβιβασμό και να κλείσουν τα θέματα που χώριζαν τις δύο πλευρές. Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συνομιλία και πρόσθεσε ότι η κυρία Λαγκάρντ είναι σε συχνή επαφή με τον κ. Τσίπρα. Για την ελληνική πλευρά, η συνεννόηση είναι απαραίτητη ώστε να υπάρξει μια συμφωνία για όλα τα ζητήματα μέχρι την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, για να έχει τον Μάιο μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Μέχρι την Παρασκευή, ωστόσο, είχε γίνει σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με το ΔΝΤ που εμποδίζουν το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, στις επαφές τους με Aμερικανούς παράγοντες, Ελληνες αξιωματούχοι ζητούσαν από την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει το ΔΝΤ να αποφασίσει αν θα ενταχθεί ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Ζητούσαν επίσης μια άμεση συζήτηση και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, και μάλιστα με ποσοτικοποίησή τους. Αντίθετα, δεν έθεσαν ζήτημα μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2021. Αξιωματούχοι, όπως ο σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας του Aμερικανού προέδρου Κένεθ Τζάστερ, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, εμφανίζονται θετικοί στο να πιέσουν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο μένει να αποδειχθεί τι θα σημάνει αυτό για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η όχι και τόσο κρυφή ελπίδα κάποιων Ελλήνων αξιωματούχων είναι αυτό να αποχωρήσει.

Στο μέλλον

Επισήμως, πάντως, ο κ. Παππάς τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση, καθώς η κυβέρνηση προχωρεί τις μεταρρυθμίσεις και έχει πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο Atlantic Council ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για Grexit, καθώς η Ελλάδα έχει πάρει την απόφαση να παραμείνει εντός του ευρώ.

Το θέμα της Ελλάδας έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ του νέου υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και της κυρίας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πηγή της «Κ», σε αυτό το τηλεφώνημα η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε τη δέσμευση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο πρόσθεσε ότι «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν». Κι ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον κ. Μνούτσιν κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, μάλλον περιορίζονται οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για μια σημαντική παρέμβαση των ΗΠΑ στο προσεχές μέλλον. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδος και θεωρούν ότι η οικονομία της μπορεί και πρέπει να ανακάμψει ώστε να συνεισφέρει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση δεν έχει διαμορφώσει ακόμη θέση για το ζήτημα, καθώς δεν έχουν αναλάβει ακόμη τα καθήκοντά τους στελέχη όπως ο υφυπουργός του υπουργείου Οικονομικών Ντέιβιντ Μάλπας, που θα έχει στην αρμοδιότητά του το ΔΝΤ.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, κάτι που απασχόλησε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η κυρία Λαγκάρντ εμφανίσθηκε θετική σε αυτό το αίτημα, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη, καθώς το ΔΝΤ επιμένει σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, και όχι σταδιακά, όπως ζητεί η κυβέρνηση – κάτι που εκπρόσωπος του Ταμείου δεν επιβεβαίωσε, κατά την πάγια τακτική του ΔΝΤ να μη σχολιάζει επιμέρους θέματα κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Ανοικτά θέματα παραμένουν και στα εργασιακά, παρά τις πληροφορίες περί υποχωρήσεων του ΔΝΤ, καθώς τα ζητήματα των συλλογικών απολύσεων και της ανταπεργίας δεν φαίνεται να έχουν κλείσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή