Ικανοποίηση, αλλά και χαμηλοί τόνοι, από την κυβέρνηση

Ικανοποίηση, αλλά και χαμηλοί τόνοι, από την κυβέρνηση

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση και ανακούφιση για την αποτελμάτωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας εκδηλώνονται από την πλευρά της κυβέρνησης, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και τη συμφωνία για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι δεν είναι ακόμα σαφές το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις, παραμένει ο προβληματισμός αν οι διαδικασίες θα κινηθούν αρκετά γρήγορα ώστε να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα διατηρήσει ζωντανές τις προσδοκίες της κυβέρνησης για έγκαιρη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Κυβερνητικές πηγές επικαλούνται την πρόσφατη εμπειρία των προηγούμενων εβδομάδων και κρατούν χαμηλά τους τόνους, καθώς η βεβαιότητα για γρήγορη επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας, που είχε εκφρασθεί με πανηγυρικούς τόνους στις 20 Φεβρουαρίου, δεν επαληθεύθηκε στην πράξη. Ιδιαίτερα σημαντική για τα επόμενα βήματα και το πλαίσιο εντός του οποίου θα «τρέξει» η διαδικασία προσεχώς θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εκτιμάται ότι εκεί θα συζητηθούν επί της ουσίας τα ζητήματα που αφορούν τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας μας και τη δέσμη μέτρων για το χρέος, με τα οποία το ΔΝΤ συνδέει την ανακοίνωση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν χθες την πεποίθηση ότι, εφόσον από όλες τις πλευρές επιδειχθεί ουσιαστική διάθεση για πρόοδο και δεν επαναληφθούν φαινόμενα κωλυσιεργίας, τότε είναι εφικτό πολύ σύντομα να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Οπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος (ρ/σ Real), εφόσον συμφωνηθεί το πλαίσιο, η συγγραφή της τεχνικής συμφωνίας είναι ζήτημα δύο-τριών ημερών και ακολούθως μπορούν να νομοθετηθούν τα συμφωνηθέντα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να συναρτά άμεσα την ολοκλήρωση της πλήρους συμφωνίας, δηλαδή και των μέτρων από το 2019 και μετά, με τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι επαρκεί ο χρόνος για ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας πριν από το τέλος του μήνα και επικύρωσής της από ένα έκτακτο Eurogroup, καθώς η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι στις 22 Μαΐου. Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ακόμα κι αν δεν κλείσει όλο το πακέτο μέχρι τις 27 Απριλίου, οπότε και συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το αίτημα για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να υποβληθεί και να συζητηθεί έπειτα από 15 – 20 ημέρες χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνουν την προσοχή τους και στην πολιτική διαχείριση της συμφωνίας, δεδομένης της υποχώρησης της κυβέρνησης και αποδοχής των δύσκολων μέτρων για το 2019 και 2020.

Στην Κεντρική Επιτροπή

Η βαρύτητα θα δοθεί, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αύριο, στην ανάδειξη των θετικών αντιμέτρων, τα οποία, ωστόσο, θα υλοποιηθούν μόνο εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος. Γενικά, το μήνυμα που η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει είναι αυτό της φυγής προς τα εμπρός, της διαμόρφωσης ανοικτού διαδρόμου για την οικονομία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και, συνακόλουθα, των παροχών.

Οπως αυτές που ο κ. Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε στους νεολαίους του κόμματός του κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, προχθές. Μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε τη χορήγηση, σύντομα, επιδότησης ενοικίου σε νέους, καθώς και την επιδότηση όχι μόνο του τρίτου, αλλά και των πρώτου και δεύτερου παιδιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή