Τέσσερις συναντήσεις για το Κυπριακό

Τέσσερις συναντήσεις για το Κυπριακό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χρονοδιάγραμμα τεσσάρων διακοινοτικών συναντήσεων κατέληξαν χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου, όταν πλέον θα είναι σαφής και η κατάσταση στην Αγκυρα έπειτα από το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία, και οι υπόλοιπες τρεις εντός του Μαΐου (2, 11 και 17). Εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία, τότε θα δρομολογηθεί εκ νέου η πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης (συνέχεια της Γενεύης). Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν χθες την αισιοδοξία τους, ωστόσο όσο περνούν οι μήνες γίνεται ολοένα και πιο ορατή η εμπλοκή του ενεργειακού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης ερωτήθηκε, μάλιστα, για το αν συζητήθηκε το θέμα του φυσικού αερίου. Απάντησε αρνητικά και συμπλήρωσε ότι «δεν θα ήταν φυσικά δυνατόν να δεχθώ να διαπραγματεύομαι την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που έχουμε κατ’ επανάληψιν πει και που απλώς το αναφέρω διότι το ρωτάτε είναι ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στον κυπριακό λαό».

Χθες, ο κ. Ακιντζί προειδοποίησε ότι η προώθηση των ερευνών για φυσικό αέριο από πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δημιουργούσε «ρίσκο», σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Ο κ. Ακιντζί είπε, συγκεκριμένα, ότι «ανακοινώθηκε πως κατά τις πρώτες βδομάδες του Ιουλίου θα διεξαχθούν έρευνες για φυσικό αέριο από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν χρειάζεται να αναφέρω τα ρίσκα που περιλαμβάνει κάτι τέτοιο σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία. Σήμερα προειδοποίησα για αυτό ακόμη μία φορά στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας». Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο έντασης, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για απειλή, αλλά για αποτύπωση της πραγματικότητας.

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι έρευνες για το φυσικό αέριο ακολουθούν τη δική τους, αυτόνομη πορεία. Χθες εκδόθηκαν από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Λάρνακας οι NAVTEX 136/17 και 137/17, οι οποίες προαναγγέλλουν τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών έως και τις 15 Αυγούστου από τα ειδικά πλοία «Ramform Hyperion» και «Global Sentinel» σε τμήματα των οικοπέδων 6, 8, 9 και 11. Σύμφωνα με τις NAVTEX, τα ερευνητικά θα συνοδεύονται και από άλλα πλοία (guard vessels). Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης χθες εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Ακιντζί, μιλώντας για «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων». Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν συγκλίσεις, οι οποίες, όπως είπε, «πρέπει να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το διεθνές δίκαιο και να δημιουργούν βεβαίως ένα κράτος λειτουργικό που δεν θα παραγνωρίζει κανενός τις ανησυχίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή