ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας κατά Ν.Δ. και ΠΟΕΔΗΝ

Τσίπρας κατά Ν.Δ. και ΠΟΕΔΗΝ

Με επιθετικούς τόνους απέναντι στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και αναφορές στα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες από το Κέντρο Υγείας Ευόσμου Θεσσαλονίκης, το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που στηρίζεται στον οικογενειακό γιατρό και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως «εμβληματικής σημασίας θεσμική πρωτοβουλία», συγκρίνοντας το εγχείρημα με τη δημιουργία του ΕΣΥ και δίνοντάς της τον χαρακτήρα κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «εάν με ρωτούσατε τι θα ήθελες να μείνει πίσω σε αυτόν τον τόπο ύστερα από τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, θα έλεγα ότι αυτό που θα ήθελα να μείνει πίσω, είναι μια πολύ ουσιαστική εμβληματική μεταρρύθμιση στην Υγεία, με τη δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)».

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, οι πρώτες περίπου 60 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στο καλοκαίρι. Εως το τέλος του έτους θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 ΤΟΜΥ που θα στελεχωθούν με 3.000 οικογενειακούς γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι θα προσληφθούν γι’ αυτόν τον λόγο. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, προτεραιότητα θα δοθεί στις λαϊκές περιοχές, ενώ 25 ΤΟΜΥ θα αναπτυχθούν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, δέκα εκ των οποίων στον Εύοσμο και στο Κορδελιό. Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα και οι προσλήψεις θα γίνουν με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα τετραετούς διάρκειας, που σημαίνει ότι σε τέσσερα χρόνια η λειτουργία της ΠΦΥ θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είχε γίνει «τα χρόνια που ξόδευαν δεξιά και αριστερά χρήματα για τις μεγάλες ιδέες, για τις Ολυμπιάδες. Τις εποχές του χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών και της μίζας, για να μην ξεχνάμε ποιοι είναι αυτοί που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν αυτόν τον τόπο και τώρα μας κουνούν το δάκτυλο». Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι είχαν πολιτικό σχέδιο «παθητικής ιδιωτικοποίησης του Συστήματος Υγείας» και έκανε λόγο για «άναρθρες κραυγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ», ενώ τα «βέλη του» έστρεψε και κατά της ΠΟΕΔΗΝ, αναφερόμενος σε «μια συνδικαλιστική ηγεσία βολεμένων». Τόνισε ότι η κυβέρνησή του δίνει μάχη μέρα με τη μέρα, «όχι μόνο με τους έξω, αλλά και με το βαθύ σύστημα της διαπλοκής που είναι βαθιά ριζωμένο ιδιαίτερα στον χώρο της Υγείας», κάνοντας αναφορά στις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis και λέγοντας ότι «όλα θα έρθουν στο φως».

Brain drain

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εστίασαν και στο brain drain, υποστηρίζοντας ότι το νέο σύστημα θα είναι μια επιστημονική και εργασιακή διέξοδος για τους νέους γιατρούς. O κ. Ξανθός χαρακτήρισε τη στροφή προς την ΠΦΥ ως μία στρατηγική απάντηση στην κρίση των συστημάτων Υγείας, επαναλαμβάνοντας ότι το πολιτικό σχέδιο του υπουργείου είναι η διεύρυνση του δημόσιου χώρου στην Υγεία.

Παρότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι θεσμικά έτοιμη η κυβέρνηση για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, ακόμα εκκρεμεί η ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου, η οποία φαίνεται τελικά ότι αναβάλλεται για μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, οι σφοδρές αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο αλλά και από συλλόγους πασχόντων, με επίκεντρο την πρόσβαση σε ειδικό γιατρό και νοσοκομείο μόνο κατόπιν παραπομπής από οικογενειακό γιατρό, δεν φαίνεται να κοπάζουν.