Τα ενεργειακά στην ατζέντα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρέχουσα συγκυρία και η αγωνία της Αθήνας για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η συζήτηση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δίνουν ιδιαίτερη διάσταση στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Πεκίνο με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στην κυβέρνηση αναμένουν να διαμορφώσουν μια σαφή εικόνα για το πλαίσιο που σχηματοποιείται, καθώς η κ. Λαγκάρντ θα φθάσει στην κινεζική πρωτεύουσα προερχόμενη από το Μπάρι και τη σύνοδο του G7, όπου ήδη από χθες συζητήθηκε το θέμα του ελληνικού χρέους. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί διακαώς να ακούσει καλά νέα, αν ωστόσο το πλαίσιο που θα μεταφερθεί στον κ. Τσίπρα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Αθήνας, θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες κύκλος επαφών του πρωθυπουργού για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης διευθέτησης.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Πεκίνο, με αφορμή το φόρουμ για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Forum), αποτελεί για την ελληνική πλευρά ευκαιρία για συνολικότερη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και για αναζήτηση ενίσχυσης της συνεργασίας όχι μόνο στην οικονομία και τις επενδύσεις, αλλά σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Αμέσως μετά την άφιξή του στην κινεζική πρωτεύουσα χθες, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ενεργειακής εταιρείας State Grid, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι εκεί εξετάστηκαν οι προοπτικές για την πορεία του ΑΔΜΗΕ, καθώς ο κινεζικός ενεργειακός κολοσσός είναι στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016. Επιπλέον, συζητήθηκε μια σειρά από επενδυτικά σχέδια σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα δίκτυα, η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης με υποθαλάσσιο καλώδιο, που θα συνδέει την Κρήτη με την Κύπρο και το Ισραήλ (EuroAsia Interconnector). Οπως έγινε γνωστό, η κινεζική εταιρεία διερευνά, μέσω της συμμετοχής της στον ΑΔΜΗΕ, την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το νέο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών Πεκίνου. Εκεί έγινε δεκτός υπό τους ήχους του «Ζορμπά» και οι φοιτητές τον υποδέχθηκαν με καλωσόρισμα στα ελληνικά. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στην ομιλία του τους πολύ ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα και το κοινό στοιχείο τους ως χώρες-κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Διεθνής κόμβος

Αναφορικά με τις προοπτικές που διαμορφώνονται, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κινεζικό όραμα για τον Δρόμο του Μεταξιού και το ελληνικό όραμα να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφορών, εμπορίου, ενέργειας, τουρισμού και πολιτισμού αποτελούν δύο στρατηγικές, δύο οράματα που συμβαδίζουν και συναντώνται.

«Η Ελλάδα και η Κίνα δεν μοιράζονται μόνο ένα κοινό παρελθόν, ένα ένδοξο παρελθόν, αλλά και ένα κοινό όραμα για το μέλλον. Ενα κοινό όραμα για το μέλλον, που δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην καλύτερη γνώση του ενός για τον άλλον. Ελπίδα μας είναι ότι, με την προώθηση των σύγχρονων ελληνικών σπουδών στην Κίνα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να γοητεύει τον φιλομαθή λαό σας, αποκαλύπτοντας σε αυτόν τον ανεξάντλητο πλούτο της, τον ανεξάντλητο πολιτιστικό της πλούτο», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή