ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου χαμηλώνει, τώρα, τον πήχυ για το χρέος

Το Μαξίμου χαμηλώνει, τώρα, τον πήχυ για το χρέος

«Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού». Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νέο πακέτο μέτρων, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το καθήκον της και ότι η μπάλα πλέον βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών, από τους οποίους περιμένει τάχιστα, στο μεθαυριανό Eurogroup, να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη, αρχής γενομένης από τον κ. Τσίπρα, καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες για τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ωστόσο, σε ιδιωτικές συνομιλίες είναι περισσότερο επιφυλακτικοί, θεωρούν ότι ακόμα παραμένουν διαφορές ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ και, καθώς η ελληνική πλευρά δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία, δεν υπάρχει πλήρης εικόνα τού πόσο κοντά βρισκόμαστε στη γεφύρωση των διαφορών αυτών. Εκφράζεται, πάντως, η άποψη ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν μερικές εβδομάδες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και τη λήψη αποφάσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, κάτι που μεταθέτει την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τον Ιούλιο.

Στις Βρυξέλλες

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναχωρήσει αργά το μεσημέρι αύριο για τις Βρυξέλλες και δεν αποκλείεται το πρωί της Δευτέρας, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, να έχει κάποιες συναντήσεις με αξιωματούχους των Βρυξελλών. Στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να μπουν σε συζήτηση για ημερομηνίες, άλλωστε υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για ενδεχόμενο μικρής καθυστέρησης στη λήψη απόφασης για το χρέος. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι στη δεδομένη συγκυρία ούτε η Γερμανία επιθυμεί να παραταθεί η ελληνική εκκρεμότητα για μετά τις γερμανικές εκλογές –ουσιαστικά δηλαδή για τον Οκτώβριο–, ενώ προς την κατεύθυνση της άμεσης αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων αναφορικά με το χρέος τοποθετείται και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Οσον αφορά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θεωρείται δεδομένη η ολοκλήρωση και επισήμως της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ, σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, η Αθήνα θεωρεί θετικό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εγκαταλείψει τη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για διάστημα 10 ετών και μιλάει, πλέον, για πενταετία.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης των μέτρων κλείνει έναν κύκλο μεγάλης πίεσης για την κυβέρνηση. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο κρατούν ως θετικό ότι η κυβερνητική πλειοψηφία εξήλθε αλώβητη της διαδικασίας και ευελπιστούν σε εξελίξεις αρχικά στο μέτωπο του χρέους και στη συνέχεια σε εκείνο της πραγματικής οικονομίας, που θα δώσουν ανάσες και θα διαμορφώσουν θετική ατζέντα.