Τσίπρας: «Ουσιαστικό βήμα για το τέλος των μνημονίων»

Τσίπρας: «Ουσιαστικό βήμα για το τέλος των μνημονίων»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βεβαρημένη πολιτική ατμόσφαιρα η οποία έχει διαμορφωθεί από τις αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στο τελευταίο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και από τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη, επισκιάζει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για έξοδο στις αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, υποδεχόμενος χθες τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, επισήμανε πως η επίσκεψή του έγινε σε μια ημέρα «που η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με έναν επιτυχημένο τρόπο και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα και το πιο ουσιαστικό βήμα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια του μνημονίου». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε, ακόμη, ότι οι αγορές υποδέχθηκαν θετικά τα ελληνικά ομόλογα.

Το non paper

Η επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου αποτυπώθηκε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και σε non-paper που εκδόθηκε λίγο αργότερα, χθες το απόγευμα. «Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», τονίζεται χαρακτηριστικά και προστίθενται οι τελικές πληροφορίες για το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου το οποίο διαμορφώθηκε στο 4,375% με ύψος απόδοσης στο 4,625%. Από το Μέγαρο Μαξίμου συγκρίνουν αυτούς τους δύο αριθμούς με το ανάλογο κουπόνι του Απριλίου 2014, όταν διαμορφώθηκαν σε 4,75% και 4,95% αντιστοίχως. Η συγκεκριμένη αναφορά στοχεύει, προφανώς, στη σύγκριση με το πενταετές ομόλογο που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά, ώστε να αναδειχθεί ότι χθες σημειώθηκαν καλύτερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ακόμη σημαντικότερο για τη χθεσινή έξοδο στις αγορές είναι το γεγονός ότι κατατέθηκαν περισσότερες από 200 επίσημες προσφορές, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρεται στο σχετικό non-paper, «η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Από το Μέγαρο Μαξίμου καταλήγουν τονίζοντας ότι με την άντληση του ποσού των τριών δισ. ευρώ (που, άλλωστε, αποτελούσε και τον διακηρυγμένο στόχο) τίθενται «στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».

Ως πρωτοβουλία η οποία «θα αλλάξει το κλίμα και την ψυχολογία» περιέγραψε χθες την έκδοση του πενταετούς ομολόγου ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Οπως είπε (Κανάλι Βουλής), πρόκειται για έναν οδικό χάρτη «ο οποίος έχει προαναγγελθεί και ο οποίος έχει ως ορατό τερματισμό την έξοδο της χώρας, του χρόνου τέτοιο καιρό ή ένα μήνα μετά, από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις σκληρές επιτηρήσεις· αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο φερεγγυότητας, το οποίο δεν αντανακλά μόνο στις αγορές ή στους διεθνείς παράγοντες, πρώτο απ’ όλα, σιγά σιγά, λιθαράκι λιθαράκι, διαμορφώνει μια άλλη ψυχολογία στον απλό κόσμο, στους απλούς πολίτες, στον ελληνικό λαό». Ο κ. Βούτσης εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι θα επιβεβαιωθεί και η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου για ένταξη της Ελλάδας, περί τον Οκτώβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές, στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή