Γολγοθάς με δύο… «ανάσες» για Τσίπρα

Γολγοθάς με δύο… «ανάσες» για Τσίπρα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο το επόμενο διάστημα να «καούν» όλα τα χαρτιά στα οποία έχει επενδύσει για την ανάταξη του πολιτικού κλίματος βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, καθώς οι πρωτοβουλίες που σχεδίαζε στο εσωτερικό μέτωπο έχουν επί της ουσίας υπονομευθεί, ενώ και οι πιέσεις που θα δεχθεί από τους δανειστές αναμένονται μεγάλες.

Η κυβέρνηση την τρέχουσα εβδομάδα θα πάρει «ανάσες» λόγω της έλευσης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και των στοχευμένων παροχών που θα ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.

Ομως, στη συνέχεια την περιμένει ένας γολγοθάς, στον οποίο θα πορευτεί χωρίς ουσιαστικά πολεμοφόδια: ο πρωθυπουργός είναι σαφές ότι επένδυε με μια σειρά από θέματα, από τη σημαία μέχρι το συνέδριο της Εσθονίας, να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση μακριά από την οικονομία, αλλά και να ωθήσει τη Ν.Δ. στα άκρα του πολιτικού φάσματος, ακυρώνοντας παράλληλα το φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό προφίλ του κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη

Η Πειραιώς εμφανίσθηκε προς στιγμήν να μπαίνει στο κάδρο που επιθυμούσε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη, είναι σαφές πως τα περιθώρια του κ. Τσίπρα για νέες σκιαμαχίες εξαντλούνται, καθώς η Ν.Δ. δεν θα σηκώνει εφ’ εξής το γάντι σε τέτοιου είδους προκλήσεις.

Επίσης, στόχος του πρωθυπουργού ήταν η επιμονή στη στρατηγική των ανοιγμάτων προς την Κεντροαριστερά, με στόχο την πολιτική απομόνωση της Ν.Δ., αλλά και την οικοδόμηση του νέου διπολισμού, του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ο ένας εκ των δύο βασικών πυλώνων. Ομως, οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς ακυρώνουν τη στρατηγική του, καθώς όλοι οι βασικοί υποψήφιοι για την ηγεσία, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, θα διαμηνύσουν πως δεν υπάρχουν γέφυρες σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, στην «ατζέντα» των μεγάλων πολιτικών πρωτοβουλιών του κ. Τσίπρα βρισκόταν η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση. Κατ’ ορισμένους συνομιλητές του πρωθυπουργού, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο παραμένει στο «τραπέζι».

Ομως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο πρωθυπουργός θα αναλάβει το σχετικό ρίσκο, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος έχει αρθρογραφήσει υπέρ της θέσης ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής, ενώ η Ν.Δ. μεταδίδει σταθερά ότι θα μποϊκοτάρει τυχόν δημοψήφισμα. Τέλος, μετά την οριστικοποίηση της παραμονής του κ. Ευκλ. Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να παίξει ούτε το χαρτί του σαρωτικού ανασχηματισμού, που θα σηματοδοτούσε την «επανεκκίνηση» της κυβέρνησης.

Επίσης, ιδιαίτερα επιβαρυμένο θα είναι το τοπίο για τον πρωθυπουργό και στο «εξωτερικό μέτωπο», καθώς οι ελπίδες στο Μέγαρο Μαξίμου για μια χαλαρή τρίτη αξιολόγηση και «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 έχουν δώσει τη θέση τους στην ανησυχία.

Βραχυπρόθεσμα, η τρίτη αξιολόγηση μπορεί να ακυρώσει στην πράξη δύο κινήσεις της κυβέρνησης με φιλολαϊκό χρώμα, το νομοσχέδιο Αχτσιόγλου για την προστασία των εργαζομένων και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ εντός του 2018.

Τα όποια κέρδη μπορεί να είχε ο ΣΥΡΙΖΑ από το νομοσχέδιο για τα εργασιακά πιθανότατα θα ακυρωθούν, καθώς ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου εκτιμάται πως θα αμφισβητηθούν από τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να μεταβάλει τον νόμο για την κήρυξη απεργίας. Επίσης, στην ατζέντα της επερχόμενης αξιολόγησης βρίσκεται το Δημόσιο και κατά πληροφορίες, η τρόικα θα ζητήσει να μην ανανεωθούν έως και 7 χιλιάδες συμβάσεις εργαζομένων.

Παράλληλα, η διαφαινόμενη παραμονή του κ. Β. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και η συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απομακρύνουν το ενδεχόμενο λήψης άμεσων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και φέρνουν πιο κοντά την περικοπή του αφορολογήτου. Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν αμέσως μετά τις προσεχείς γερμανικές εκλογές, αλλά ο κ. Σόιμπλε κατέστησε σαφές πως προτεραιότητα είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει η μείωση συντάξεων και αφορολογήτου να ισχύσει ταυτόχρονα, από το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή