Μέτρα κατόπιν… καταστροφής

Μέτρα κατόπιν… καταστροφής

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, νωρίς χθες το μεσημέρι, «απάντησε» η κυβερνητική ηγεσία στις επικρίσεις για ολιγωρία και καθυστερήσεις στην κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της βύθισης του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Στον απόηχο της κριτικής που ασκήθηκε έπειτα από την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας και υπό την πίεση ορισμένων μάλλον ατυχών δηλώσεων του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας κλήθηκε χθες στο Μαξίμου σε σύσκεψη για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον κινητοποιήθηκαν αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από την Κέρκυρα, προκειμένου να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την πρωτοφανή ρύπανση στις ακτές της Αττικής. Ο κ. Τσίπρας πήρε επάνω του μία ακόμη υπόθεση που προκαλεί ασύμμετρη φθορά στην κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό οι κατευθύνσεις που δόθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη μεταφέρθηκαν στην ανακοίνωση του Μαξίμου ως «εντολές του πρωθυπουργού». Αυτές αφορούν την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων, την άμεση διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του βυθισθέντος πλοίου και την αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων, την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων από τον κλάδο επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους νηογνώμονες για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και, τέλος, τη συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού. Εν ολίγοις, οι πρωθυπουργικές εντολές αφορούν ένα προς ένα τα σημεία εκείνα στα οποία ασκήθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες κριτική για χειρισμούς και ευθύνες.

Η κινητικότητα της κυβερνητικής ηγεσίας είχε διπλό στόχο: πέραν της προσπάθειας να μειωθούν οι επικρίσεις για καθυστερήσεις και ανεπάρκεια στον πολιτικό χειρισμό, το Μαξίμου επιθυμεί να περιορίσει το περιθώριο άσκησης κριτικής από την πλευρά του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι βέβαιο ότι θα επιτεθεί από τη Θεσσαλονίκη στην κυβέρνηση και για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναδεικνύοντάς το σε δείγμα ανεπάρκειας και λανθασμένων χειρισμών. Το κλείσιμο του μετώπου με τους εργαζομένους στις Σκουριές, έπειτα από την υπογραφή της άδειας που εκκρεμούσε, αποσκοπεί επίσης στην αποδυνάμωση της επιχειρηματολογίας του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δυσαρέσκεια

Πάντως και ενώ το Μαξίμου φρόντισε να διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει θέμα με τον υπουργό Ναυτιλίας, στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι χειρισμοί του και οι δημόσιες τοποθετήσεις του προκάλεσαν δυσαρέσκεια. Θεωρήθηκε ότι με τις δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας αντί να περιορίσει τις επικρίσεις για τους χειρισμούς του προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη κριτική. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτησή του το βράδυ της Πέμπτης ότι οι πολίτες μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα και δεν υπάρχει πρόβλημα από τη μόλυνση. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κάλεσε τους πολίτες να μην ψαρεύουν, ούτε να κολυμπούν στις περιοχές που υπάρχει μαζούτ. Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε από τις δηλώσεις του και ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε χθες ότι χωρίς μετρήσεις δεν μπορεί να πει κανείς αν μπορεί ή δεν μπορεί να κολυμπήσει και παρέπεμψε σε μετρήσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.

Με τον υφυπ. Εμπορίου ΗΠΑ ο Ν. Παππάς

Με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Israel Hernandez συναντήθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα καλό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως «το επενδυτικό ενδιαφέρον που σημειώνεται, ειδικά στους τομείς των υποδομών, αναβαθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», ενώ έσπευσε να προσθέσει πως «είναι, πλέον, σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει νοικοκυρέψει την οικονομία της χώρας, φέρνει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις, γεγονότα που αναγνωρίζονται ευρύτατα εκτός των ελληνικών συνόρων». Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έκανε ειδική αναφορά στο στρατηγικό project του υπουργείου, «NGA Plan», για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα καλύψει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, με την αξιοποίηση δημόσιας και κοινοτικής χρηματοδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ και, μέσω αυτής, τη μόχλευση ακόμη σημαντικότερων κονδυλίων του ιδιωτικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή