ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη Τραμπ: από τις φιλοφρονήσεις, στα έργα

stirixi-tramp-apo-tis-filofroniseis-sta-erga-2214065

Ηταν πολύ καλό το κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ. Δόθηκαν υποσχέσεις για επενδύσεις και για στήριξη στο θέμα του χρέους, και συζητήθηκε η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας.

Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να στηρίξουν την Ελλάδα. Μια χώρα μικρή, χωρίς τεράστιες απαιτήσεις, οικονομικές και γεωπολιτικές, που επιχειρεί να εξέλθει από μια πολυετή κρίση και αναζητά στηρίγματα.

Την ίδια ώρα, η γειτονική Τουρκία προκαλεί, είναι απρόβλεπτη, και με τη στάση της δημιουργεί ένα κενό. Η Ελλάδα προβάλλει ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος, σε μια μείζονος σημασίας περιοχή για την Αμερική και τη Δύση γενικότερα.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα ιδιαίτερο πρίσμα που δεν αντέχει σε πολυσύνθετους υπολογισμούς, και εστιάζει, ενίοτε απλουστευτικά, στην εξίσωση του βραχυπρόθεσμου κόστους – οφέλους, η Ελλαδα προσφέρει σημαντικά οφέλη με μικρό κόστος.

Αλλά δεν είναι μόνον ο πρόεδρος. Η έντονη ενεργοποίηση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα έχει αναδείξει και στα άλλα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον τον ρόλο που μπορεί και θέλει να διαδραματίσει η Αθήνα στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο.

Ωστόσο, για να προχωρήσουν τα σχέδια, ακόμη και για την αμυντική συνεργασία, πρέπει η χώρα να ορθοποδήσει. Η οικονομία να ανακάμψει. Και εδώ κομβικό ρόλο θα παίξουν οι ξένες επενδύσεις.

Πολλά θα φανούν από την επίσκεψη που αποφασίσθηκε να πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο στην Αθήνα αποστολή Αμερικανών επιχειρηματιών υπό τον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος. Ο τελευταίος γνωρίζει την Ελλαδα, έχει επενδύσει ο ίδιος στη χώρα μας, και είναι μάλλον ο κατάλληλος ανθρωπος για να προωθήσει το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα, η επιλογή της Αμερικής ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2018 λειτουργεί ως εξαιρετικό κίνητρο για την περαιτέρω ενεργοποίηση αμερικανικών επενδυτών. Ακούω ότι προτίθεται να βρεθεί εκεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, σε μια ακόμη κίνηση στήριξης της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και προβολής αμερικανικών εταιρειών.

Παράλληλα, απομακρυνόμενος από παλαιότερες δηλώσεις του ότι το ελληνικό χρέος αφορά μόνο τους Ευρωπαίους, ο κ. Τραμπ εμφανίσθηκε έτοιμος να πιέσει για την ελάφρυνσή του. Μένει να φανεί με πιο τρόπο θα το κάνει, και αν θα εισακουσθεί περισσότερο από τον προκατοχό του.

Είναι σαφές ότι για μια σειρά από λόγους, είμαστε στη φάση ενός επανασχεδιασμού των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Για να προχωρήσει αυτός, πέρα από τις φιλοφρονήσεις, που βοηθούν, αλλά δεν αρκούν, χρειάζεται να υπάρξουν έργα και να προκύψουν οφέλη. Να αποδείξει ο Αλέξης Τσίπρας έμπρακτα ότι όντως είναι φιλικός προς την επιχειρηματικότητα και ότι πιστεύει ειλικρινά στις ξένες ιδιωτικές επενδύσεις, αμερικανικές και άλλες, και θα διευκολύνει την υλοποίησή τους.