Η μεγάλη υποχώρηση Τσίπρα

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια μεγάλη υποχώρηση, που άλλοτε θα αποτελούσε «ταμπού», προέβησαν ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κλείσει η γ΄ αξιολόγηση και να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τους εταίρους, καθώς αποδέχθηκαν αλλαγές στον πυρήνα του συνδικαλιστικού νόμου. Συγκεκριμένα, την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο 50% συν 1 σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε, χθες, στη Βουλή. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που κλείδωσε το περασμένο Σάββατο, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία που δυσχεραίνει τον τρόπο λήψης για απεργιακή απόφαση στα πρωτοβάθμια σωματεία, κυρίως δε, επιχειρήσεων με μεγάλη διασπορά υποκαταστημάτων ανά την Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη, θα απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, έναντι του 1/3 ή ακόμη και του 1/5 που κατά περίπτωση προβλέπεται με το ισχύον καθεστώς.

Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη συγκεκριμένη πτυχή της συμφωνίας και προσβλέπει στην αξιοποίηση της ταχείας ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, ως μιας σημαντικής ψηφίδας στη μεγάλη εικόνα εξόδου από τα μνημόνια, για επικοινωνιακή αντεπίθεση στη φθορά που προκάλεσε στο εν λόγω αφήγημα η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την προηγούμενη εβδομάδα. Ηδη, από χθες, δόθηκε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί το Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σπεύδει να υπογραμμίσει ότι όχι μόνο η γ΄ αξιολόγηση ολοκληρώθηκε χωρίς καθυστερήσεις, όπως είχε συμβεί με όλες τις προηγούμενες, αλλά και ότι είναι η πρώτη φορά που κλείνει αξιολόγηση χωρίς να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Βεβαίως, ο κ. Δ. Τζανακόπουλος αναγνώρισε ότι και αυτή τη φορά έχουν ληφθεί μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση δεν θα ελάμβανε εάν δεν υπήρχε η υποχρέωση συμφωνίας με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν προέκυψαν νέα δημοσιονομικά μέτρα δίνει μια ανάσα στο πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς θα αξιοποιήσει το συγκεκριμένο δεδομένο ως απτή επιβεβαίωση ότι όντως έχει αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, κεντρικό προαπαιτούμενο για ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και ότι, κατ’ επέκταση, ο οδικός χάρτης για έξοδο από τα μνημόνια τον επόμενο Αύγουστο είναι ρεαλιστικός.

Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι περίπατος για την κυβέρνηση. Ηδη, υπάρχουν αντιδράσεις και έχουν προαναγγελθεί κινητοποιήσεις για το θέμα της εκχώρησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, και από τους τοπικούς φορείς της Δυτ. Μακεδονίας ασκείται πίεση προς τους κυβερνητικούς βουλευτές που εκλέγονται στην περιοχή να μη στηρίξουν στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, όταν θα έρθουν στη Βουλή και τα υπόλοιπα από τα συμφωνηθέντα της τρίτης αξιολόγησης, θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τον τελικό συμβιβασμό, για τις υποχωρήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση, οπότε και θα είναι πιο ξεκάθαρο το εύρος των αντιδράσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, εκτίμησε ότι ακόμα και τα σημεία εκείνα της συμφωνίας που δεν θα επέλεγε η ελληνική κυβέρνηση εφόσον βρισκόταν εκτός καθεστώτος εποπτείας, «είναι τέτοια, που δεν θα δημιουργήσουν οποιοδήποτε πολιτικό ή κοινωνικό πρόβλημα».

Αλλωστε, με «όπλα» την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απουσία δημοσιονομικών μέτρων, καθώς και την εκφρασμένη διάθεση από την πλευρά των πιστωτών να βγει από το κάδρο η ελληνική εκκρεμότητα, ο κ. Αλ. Τσίπρας πρόκειται να απευθυνθεί και στις όποιες φωνές αμφισβήτησης ακούστηκαν μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας τις κυβερνητικές επιλογές. Το επιχείρημα του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι οι μεγάλες δυσκολίες βρίσκονται ήδη πίσω και ότι χρειάζεται λίγη ακόμα υπομονή προκειμένου να ολοκληρωθεί ο δρόμος της μνημονιακής υποχώρησης και να είναι σε θέση η κυβέρνηση να υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα. Οτι, δηλαδή, αξίζει να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή.

Είναι, ωστόσο, σαφές ότι προκειμένου να κλείσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση, υπήρξε μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς, όποια θέματα κρίθηκαν δύσκολα και θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη διαδικασία να μεταφερθούν για την επόμενη αξιολόγηση. Αυτό είναι ένα «αγκάθι» στο αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια, καθώς ουσιαστικά το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον επόμενο Αύγουστο τη μνημονιακή εποχή δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί στις λεπτομέρειές του. Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του κ. Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα γίνει σήμερα, από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όπου αναμένεται να μιλήσει για τις προοπτικές που διαμορφώνονται πλέον για την ελληνική οικονομία.

Το υπουργείο Εργασίας

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε σχέση με τις ρυθμίσεις που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κ. Αχτσιόγλου, δεύτερο άρθρο στην ίδια τροπολογία αποσαφηνίζει την «αληθή έννοια» της υποχρέωσης του εργοδότη να καταβάλλει αποζημίωση για εργατικό ατύχημα, εφόσον με δικαστική απόφαση διαπιστώνεται ότι το ατύχημα οφείλεται σε δικό του δόλο, είτε ως προς το αποτέλεσμα του ατυχήματος είτε ως προς τη μη τήρηση διατάξεων που ορίζουν μέτρα προστασίας της ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Τέλος, προβλέπει την υποχρέωση του προέδρου κάθε ΚΤΕΛ και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους να καταχωρίζουν στο σύστημα Εργάνη τις υπερωρίες προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή