Επενδύει σε Μέρκελ και Σουλτς η Αθήνα

Επενδύει σε Μέρκελ και Σουλτς η Αθήνα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τον σχηματισμό εκ νέου κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία είναι μια θετική εξέλιξη για την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα με τις διεργασίες στο εσωτερικό, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το κλείσιμο και τυπικά της τρίτης αξιολόγησης, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Βερολίνο. Αλλωστε, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών, όταν διεφάνη ότι δεν θα είναι περίπατος ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, στην ελληνική πλευρά προκλήθηκε ανησυχία, ενώ είναι γνωστή η παραίνεση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Μάρτιν Σουλτς σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά την αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης, να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Στην κυβέρνηση και πολύ περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά και συντεταγμένα η πορεία εξόδου από το μνημονιακό πρόγραμμα, δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων. Και το κενό διακυβέρνησης στο Βερολίνο ασφαλώς και αποτελεί παράγοντα που δημιουργεί καθυστερήσεις.

Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης αλλά και σε ένα μεταγενέστερο επίπεδο ενδεχόμενες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να περάσουν από τη γερμανική Βουλή και δεν είναι ζητήματα που μπορεί να διεκπεραιώσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Για την Αθήνα, ο σχηματισμός κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού υπό την Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο, δεδομένης της επιθυμίας να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Η λογική είναι ότι θα υπάρχει μια συνέχεια, ότι οι «παίκτες» είναι γνωστοί, ότι είναι γνωστές και οι προθέσεις της κ. Μέρκελ όσον αφορά τη χώρα μας και αυτό περιορίζει το ενδεχόμενο εκπλήξεων. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας έχει επιδιώξει στο ενδιάμεσο την ενίσχυση των σχέσεων με το Παρίσι και τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά παραμένει το Βερολίνο ο καθοριστικός παράγων στη λήψη αποφάσεων εντός της Ευρώπης και, σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που είναι αναγκαίες για το ελληνικό πρόγραμμα ερήμην του γερμανικού παράγοντα.

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, πέραν των ζητημάτων που άπτονται της οικονομίας και της ομαλής ολοκλήρωσης του προγράμματος, ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά και για μία σειρά από άλλα ζητήματα. Το Βερολίνο είναι στην ομάδα των διεθνών παραγόντων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επίλυση τώρα του ζητήματος της ονομασίας τη ΠΓΔΜ και ασφαλώς μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εντεινόμενες διαπραγματεύσεις με παρεμβάσεις στις κρίσιμες στιγμές. Πέραν αυτού, η Γερμανία παραμένει ο ισχυρός παράγοντας στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, αλλά και όσον αφορά την επιρροή προς την Τουρκία για να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε. στο εν λόγω ζήτημα. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ότι σταδιακά η πίεση των ροών αυξάνεται και πάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή