ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΣτΕ θα αποφασίσει για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

to-ste-tha-apofasisei-gia-toys-okto-toyrkoys-axiomatikoys-2236732

Εντός του μηνός αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το θέμα της χορήγησης ή μη ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Η απόφαση αφορά τον πιλότο του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, ωστόσο επειδή εκδίδεται με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης θα λειτουργήσει ως δεδικασμένο και για τους υπολοίπους.

Επί του παρόντος, οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, ωστόσο ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, τον Μάιο θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

Ως προς τον πιλότο του ελικοπτέρου, παρά το γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου ενέκρινε το αίτημά του για χορήγηση ασύλου, η κυβέρνηση διά του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο και «πάγωσε» τη σχετική απόφαση. Ο Τούρκος πιλότος του ελικοπτέρου προσέφυγε κατά της αναστολής χορήγησης του ασύλου και έπειτα από αίτημα των συνηγόρων του καθηγητών Νίκου Αλιβιζάτου και Σταύρου Τσακυράκη, η υπόθεση οδηγήθηκε προς κρίση στο ΣτΕ.

Η απόφαση που θα εκδοθεί θα έχει ισχύ μέχρι την 4η Μαΐου, οπότε και θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ΣτΕ η κύρια προσφυγή του υπουργού, με την οποία η κυβέρνηση ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση χορήγησης ασύλου της αρμόδιας επιτροπής.

Προ ημερών, κατ’ εντολήν του προέδρου του ΣτΕ, ο Τούρκος πιλότος του ελικοπτέρου που μετέφερε τους οκτώ στη χώρα μας, οδηγήθηκε ενώπιον της ολομέλειας και σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών απάντησε μέσω μεταφράστριας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις συνθήκες φυγής του από την Τουρκία. Ο ίδιος επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει και ενώπιον της Επιτροπής Ασύλου, αρνούμενος ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Στο πλευρό τού Suleyman Ozkaynakcim, πέρα από τους καθηγητές κ. Αλιβιζάτο και Τσακυράκη, βρίσκεται η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, διά του Βασίλη Παπαδόπουλου και της Ελένης Κουτσουράκη, ενώ παρέμβαση υπέρ του έχει πραγματοποιήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διά του προέδρου του Δημήτρη Βερβεσού. Από την πλευρά τού Δημοσίου παρίστανται τα μέλη του ΝΣΚ Δημήτρης Μακαρονίδης, Παντελής Παπαδάκης και Αναστασία Σκουντή.