Τρίτο κατά σειράν «όχι» στην έκδοση των οκτώ Τούρκων

Τρίτο κατά σειράν «όχι» στην έκδοση των οκτώ Τούρκων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά αντιμετωπίστηκε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές και το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών οι οποίοι έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το καλοκαίρι του 2016, καθώς κρίθηκε, ότι τα νεότερα στοιχεία που εστάλησαν από τις τουρκικές αρχές ήταν αστήρικτα και αόριστα, ενώ η κατάσταση στη γείτονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχει αλλάξει.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών Ιωάννα Κλάπα, ανακοινώνοντας την απόρριψη και του τρίτου αιτήματος των τουρκικών αρχών, αναφέρθηκε στο ατεκμηρίωτο των νέων καταγγελιών εις βάρος των οκτώ, ενώ προσέθεσε, ότι κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και της ελληνικής νομοθεσίας, οι νέες κατηγορίες δεν συνοδεύθηκαν από νέα στοιχεία, ενώ κατέληξε ότι «δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης αλλά αντιθέτως, αν εκδοθούν, θα υποστούν βασανιστήρια και ταπεινωτικές και εξευτελιστικές συμπεριφορές».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που υπήρξε άψογη και ουσιαστική, η εισαγγελέας της δίκης, Ευγενία Κυβέλου, συνοψίζοντας τα όσα ακούστηκαν και αξιολογώντας το νέο αίτημα για έκδοση των οκτώ, πρότεινε την απόρριψή του με το σκεπτικό ότι δεν θα τύχουν στη γείτονα δίκαιης δίκης οι οκτώ, ενώ σε ό,τι αφορά τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδει το κατηγορητήριο δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για τρομοκρατική και αντεθνική δράση, η εισαγγελέας επισήμανε πως «στον φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων και δεν προσδιορίζονται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους».

Καταθέσεις μαρτύρων

Κατά την εκδίκαση του αιτήματος των τουρκικών αρχών, αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέθεσαν οι μάρτυρες αλλά και ο συνήγορος των οκτώ καθηγητής του ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Αθήνας Χρήστος Μυλωνόπουλος, με αναφορές για βίαιες διώξεις 4.500 δικαστικών, 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, 5.000 πανεπιστημιακών, ενώ πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης απομόνωσης.

Ο Χρήστος Μυλωνόπουλος, μάλιστα, αναφέρθηκε σε διάταγμα του περασμένου Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο δίδεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να μπορεί να απειλήσει, να επιτεθεί ή ακόμα και να φονεύσει κάποιον αν θεωρεί ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατική δράση. «Κινδυνεύουν οι οκτώ αν εκδοθούν», είπε ο κ. Μυλωνόπουλος, «όχι να υποστούν βασανιστήρια στις φυλακές και εξευτελισμούς αλλά να υποστούν βιαιότητες από κάθε πολίτη, αφού δίδεται στους πολίτες τέτοιο δικαίωμα, με άλλα λόγια», τόνισε, «τους πετούν στα σκυλιά».

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, που κατέθεσε εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα, αναφέρθηκε στις μαζικές βίαιες διώξεις, δικαστών, πανεπιστημιακών και άλλων, δίδοντας επίσημα στοιχεία από το Συμβούλιο της Ευρώπης, διεθνείς οργανισμούς και πιστοποιημένους ερευνητές, ενώ την κατάσταση των δικαιωμάτων στη γείτονα περιέγραψε και ο Ιωάννης Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος της Ενωσης για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Οι τοποθετήσεις τους

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, μίλησαν για τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους, αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο και τόνισαν ότι δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, ούτε έχουν παραβεί τον νόμο.

Πάντως, το επίμαχο βίντεο το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Ανατολή για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, δεν απασχόλησε τη δίκη, διότι δεν ήταν στον φάκελο της υπόθεσης, ενώ οι συνήγοροι των εκζητουμένων δήλωσαν ότι δεν έχει κανένα ποινικό ενδιαφέρον. Ενδέχεται, όμως, όπως εκτιμούσαν δικαστικές πηγές, να αποτελέσει τη βάση για νέο αίτημα έκδοσης από τουρκικής πλευράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή