Αντιδράσεις για τον διορισμό της νέας διοίκησης ΕΛΔΟ

Αντιδράσεις για τον διορισμό της νέας διοίκησης ΕΛΔΟ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις στην αλλαγή διοίκησης στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ). Επίκεντρο της κριτικής αυτή τη φορά αποτέλεσε ο διορισμός της νέας διοίκησης του ΕΛΔΟ από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και ειδικότερα η τοποθέτηση του κ. Χριστόδουλου Πρωτοπαπά στη θέση του προέδρου του Οργανισμού.

Ο διορισμός του τελευταίου επικρίνεται, καθώς δεν έγινε με προκήρυξη όπως προβλέπει ο νόμος. Επιπλέον, η τοποθέτηση εγείρει ζητήματα ασυμβίβαστου λόγω της υψηλής θέσης που κατέχει ο κ. Πρωτοπαπάς στον δορυφορικό οργανισμό Hellas Sat. Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΔΟ, είναι ταυτόχρονα και διευθύνων σύμβουλος του Hellas Sat, ο οποίος ελέγχεται κατά 90% από τον δορυφορικό οργανισμό ArabSat (Ην. Αραβικά Εμιράτα).

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, η τοποθέτηση του κ. Πρωτοπαπά δημιουργεί ασυμβίβαστο, καθώς πέρυσι, ο ίδιος διαπραγματευόταν με την ελληνική κυβέρνηση τους όρους εκμετάλλευσης της τροχιακής θέσης των 39 μοιρών ανατολικώς, η οποία ανήκει στην Ελληνική (και Κυπριακή) Δημοκρατία και την οποία παραχώρησε στη Hellas Sat. Αυτό καθιστά τον κ. Πρωτοπαπά ως ένα είδος συμβαλλόμενου και αντισυμβαλλόμενου ταυτόχρονα, ή ελέγχοντα και ελεγχόμενου.

Θέση στο θέμα πήρε, χθες, και η Ν.Δ. Η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σε δήλωσή της έθεσε ευθέως το ασυμβίβαστο του κ. Πρωτοπαπά, ενώ κάνει λόγο για παραβίαση του νόμου από τον υπουργό κ. Παππά στον συγκεκριμένο διορισμό. «Προσπερνώντας τις φαιδρές αναρτήσεις του νέου διαστημικού πρόεδρου», είπε χαρακτηριστικά, «ο κ. Παππάς οφείλει να απαντήσει σε δύο καίρια ερωτήματα. Γιατί διόρισε τον κ. Πρωτοπαπά αντί να προκηρύξει τη θέση, όμως προβλέπει ο νόμος που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε; Υπάρχει ή δεν υπάρχει νομικό, αλλά και ηθικό ασυμβίβαστο λόγω της θέσης του κ. Πρωτοπαπά στη Hellas Sat;».

Θέση για τις εξελίξεις στον ΕΛΔΟ έλαβε και η Ενωση Επιχειρήσεων Διαστημικής στην Ελλάδα. Η Ενωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) λαμβάνει διακριτικά το μέρος της κυβέρνησης, παρόλο που ευχαριστεί και τον καθ. Κριμιζή για τη συμβολή του. «Η ΕΒΙΔΙΤΕ θα ήθελε να ευχαριστήσει τον καθηγητή κ. Κριμιζή για τη γενικότερη συνεισφορά του στην επιστήμη του Διαστήματος, αν και θα ευχόταν περισσότερη έμπρακτη υποστήριξη από την πλευρά του στην επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, ο παραιτηθείς κ. Κριμιζής, μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησε τους λόγους που δέχθηκε να αναλάβει τη θέση του πρόεδρου του ΕΛΔΟ. «Είναι σα να βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι σου και να ακούς μια φωνή από τον δρόμο να καλεί σε “Βοήθεια”. Τρέχεις, κατεβαίνεις να βγεις έξω να δεις τι μπορεί να κάνεις να βοηθήσεις… Δεν μπορείς να σκεφθείς εκείνη τη στιγμή “μπορεί να είναι κάποιος κακοποιός ή μπορεί να το λέει ψέματα ή κάποια σκευωρία γίνεται στον δρόμο” καλύτερα να μη βγω», είπε μιλώντας στην ιστοσελίδα athensvoice.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή