Aντιπερισπασμοί από Μαξίμου

Aντιπερισπασμοί από Μαξίμου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόταση για κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας Β΄ Αθήνας φέρνει στο προσκήνιο η κυβέρνηση, που, ταυτόχρονα με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, επιχειρεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον δημόσιο πολιτικό διάλογο με επιδίωξη, μεταξύ άλλων, να προκαλέσει αναστάτωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η επίσημη κυβερνητική θέση είναι ότι στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα συζητάει εδώ και πολλά χρόνια την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, καθώς το μέγεθος της περιφέρειας δημιουργεί από μόνο του μεγάλες στρεβλώσεις και ενισχύει τις διακρίσεις μεταξύ των βουλευτών και, ως εκ τούτου, πρόκειται για μια αναγκαία κίνηση εξορθολογισμού. Αυτό που αναφέρουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι παλαιότερες κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι ήθελαν να διορθώσουν τις στρεβλώσεις αυτές και να προχωρήσουν σε κατάτμηση της συγκεκριμένης περιφέρειας, δεν το έκαναν εν πολλοίς ακριβώς εξαιτίας της επιρροής των βουλευτών που εκλέγονταν εκεί. Στην επιχειρηματολογία τους, δε, βάζουν και την παράμετρο του χρόνου των εκλογών, την επίσημη κυβερνητική γραμμή, σύμφωνα με την οποία αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ετσι, εντάσσουν την πρωτοβουλία να προχωρήσει τώρα η κατάτμηση της Β΄ Αθήνας σε ένα πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού, σύμφωνα με το οποίο, όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, «δεν είναι σωστό να γίνει κάτι τέτοιο 2-3 μήνες πριν από τις εκλογές και να αιφνιδιασθούν τα πολιτικά κόμματα».

Τριβές

Ηδη, πάντως, η κυβερνητική πρωτοβουλία προκαλεί τριβές με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού έσπευσε να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με αφορμή τη θέση του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, να ψηφιστούν ταυτόχρονα η κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και η παροχή δυνατότητας ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, στις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας στο εξωτερικό. Για υποβάθμιση της πολιτικής «σε ένα χυδαίο δούναι και λαβείν» έκανε λόγο το Μαξίμου, καλώντας τη Ν.Δ. να απαντήσει ευθέως αν συμφωνεί με την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας ή όχι. «Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο», καταλήγει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Υπουργός με άμεση εμπλοκή στον χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αποσυσχετίζει από την ατζέντα των ενημερωτικών συναντήσεων που θα έχει την Πέμπτη με τα κόμματα ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, τη συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος, καθώς θεωρεί «αυτόνομο και κύριο ζήτημα την κατάτμηση». Ουσιαστικά η κυβέρνηση ζητεί από τη Ν.Δ. να στηρίξει τις αλλαγές στη Β΄ Αθήνας τώρα και το θέμα της παροχής δικαιώματος ψήφου σε Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό να παραπεμφθεί σε μια μελλοντική συζήτηση.

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, μάλιστα, καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μη χρησιμοποιήσει το ζήτημα αυτό ως άλλοθι για να μην υποστηρίξει την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας». Από εκεί και μετά, αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν είναι εξαρχής αντίθετη με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ωστόσο, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι είναι ένα θέμα με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ότι υπάρχουν λογικά επιχειρήματα υπέρ του να έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, ωστόσο συνολικά αναδεικνύονται προς διευκρίνιση μια σειρά από επιμέρους ζητήματα, που έχουν να κάνουν και με τις πρακτικές ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή