Σπριντ για το Σκοπιανό σε προεκλογικό «κλοιό»

Σπριντ για το Σκοπιανό σε προεκλογικό «κλοιό»

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τελευταία ευκαιρία» για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ αποτελεί το διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 Ιουνίου, ενώ, κατά πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων παραμένει και άλλο όνομα πέραν των τεσσάρων που έχει καταθέσει ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και βεβαίως το «Μακεδονία του Ιλιντεν», το οποίο επί της ουσίας έχει πλέον «καεί».

Οπως λέγεται, εάν δεν υπάρξει λύση μέσα στον Ιούνιο, η διαπραγμάτευση οδηγείται σε αδιέξοδο: Πρώτον, διότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεν θα έχει το «όπλο» της προσέγγισης της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για συμφωνία erga omnes με την Ελλάδα και στη συνέχεια να διαμορφώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την τροποποίηση του συντάγματος. Και, δεύτερον, επειδή από το φθινόπωρο ο Αλέξης Τσίπρας εκ των πραγμάτων θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εκλογικό κύκλο, καθώς ακόμη και εάν δεν επιχειρήσει αιφνιδιασμό με πρόωρες κάλπες εντός του τρέχοντος έτους, η πολιτική σκηνή θα κινείται στους ρυθμούς της αναμέτρησης των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, για πρώτη φορά δεν υπήρξε κατηγορηματικός στην τοποθέτηση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ και ο κυβερνητικός του εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν ταυτόχρονα οι εθνικές εκλογές και οι ευρωεκλογές τον προσεχή Μάιο.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως οι ελπίδες για επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ παραμένουν «ζωντανές», καθώς ο κ. Τσίπρας έχει ειλικρινή βούληση για την άρση του πολύχρονου αδιεξόδου. Μάλιστα, προσθέτουν πως η συμφωνία με βάση την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, εάν αυτή δεν είχε διαρρεύσει. Οπως σημειώνουν, στην περίπτωση που η κυβέρνηση είχε τον χρόνο να προετοιμάσει το έδαφος έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης, η συγκεκριμένη ονομασία θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο ευρύτερης συναίνεσης, καθώς οι βασικοί στόχοι της Ελλάδας, δηλαδή το erga omnes και η τροποποίηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ θα είχαν επιτευχθεί.

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια του κ. Τσίπρα για την επίτευξη συμφωνίας με την ΠΓΔΜ δεν είναι τυχαία. Είναι προφανές ότι τυχόν συμφωνία εντάσσεται στο ευρύτερο «ισοζύγιο» της πολυεπίπεδης διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας, Ουάσιγκτον και κυρίως Βερολίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι για το θέμα υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες παρεμβάσεις τόσο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς όσο και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέλει να έχει μια διπλωματική επιτυχία στο οπλοστάσιό του στην πορεία προς τις προσεχείς εκλογές, η οποία μέχρι στιγμής απουσιάζει: η κυβέρνηση έχει να επιδείξει, μέχρι τώρα, μόνον το –έστω με ευθύνη της Τουρκίας– ναυάγιο στο Κυπριακό και την κλιμακούμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αποκορύφωμα τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σε κάθε περίπτωση, σαφές σήμα για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με τα Σκόπια θα αποτελέσει τυχόν νέα συνάντηση των κ. Τσίπρα και Ζάεφ μέσα στον επόμενο μήνα. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνον εάν όλες οι υφιστάμενες εκκρεμότητες περιλαμβανομένης και της κοινά αποδεκτής ονομασίας θα έχουν ήδη διευθετηθεί.

Εάν επιτευχθεί λύση, το Σκοπιανό θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης στην οιονεί προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, όπως κατέστη σαφές και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Το έντονα πολωμένο κλίμα αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. πρωτίστως και κατ’ επέκταση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν είναι τυχαία εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας υιοθετεί σταθερά το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα επιθετικούς τόνους έναντι της Ν.Δ., βάζοντας στο κάδρο προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το σχέδιο

Η επιχειρηματολογία και η σαφής πρόθεση, με κάθε ευκαιρία, να χαραχθούν σαφείς διαχωριστικές γραμμές καταδεικνύουν ότι η κυβερνητική ηγεσία θέλει να έχει ανά πάσα στιγμή την ευχέρεια, εφόσον το αποφασίσει, να τραβήξει το χαρτί των εκλογών, έχοντας καλλιεργήσει το έδαφος. Παράλληλα, η σταθερή αναφορά του κ. Τσίπρα σε μετατόπιση της Ν.Δ. προς τα δεξιά, καθιστά σαφές ότι στόχος του είναι να ανακόψει τη μετακίνηση ψηφοφόρων προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ότι ένα διόλου μικρό ποσοστό εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, τώρα εμφανίζεται έτοιμο να ψηφίσει τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή